Pakao na ulicama Kusajra, Asad predgrađe Damaska raketirao hemijskim oružjem (VIDEO)

Snage sirijskog režima drže dve trećine Kusajra, ključnog grada u Homsu koji povezuje prestonicu Damask sa mediteranskom obalom. Istovremeno, postoje dokazi da je Asadov režim upotrebio hemijsko oružje u predgrađu Damaska, Harasti

  • 4

Žestoki sukobi izbili su danas u okolini strateškog sirijskog pograničnog grada Kusajra i prestonice Damaska, usred novih izveštaja o napadima hemijskim oružjem koje izvode snage predsednika Sirije Bašara al-Asada.

Kako navode opozicioni aktivisti, sirijske trupe uz podršku boraca libanskog pokreta Hezbolah napreduju u oblastima oko Kusajra i neprestano napadaju ovaj grad, koji pobunjenici odavno koriste kao stanicu za transport oružja i drugog materijala iz Libana, prenosi Rojters.

Za Asada je Kusajr ključna veza između Damaska i lojalističkih uporišta na mediteranskoj obali, a uspostavljanje kontrole nad ovim gradom, u centralnoj provinciji Homs, moglo bi i da ugrozi veze među zonama koje su u rukama pobunjenika na severu i jugu zemlje.

Prema rečima neimenovanog opozicionara, Asadove snage sada pod kontrolom drže oko dve trećine Kusajra.

Ofanziva koju sirijska vlada sprovodi proteklih nedelja je, očito, pokušaj da se ojača Asadova pregovaračka pozicija pre nego što idućeg meseca počnu mirovni pregovori, pod pokroviteljstvom SAD i Rusije, ocenjuje britanska agencija.

Istovremeno, u istočnom predgrađu Damaska desetine ljudi pretrpele su posledice očiglednog hemijskog napada, navode opozicioni izvori.

Na video snimku koji je na internet postavljen iz istočnog predgrađa prestonice, Haraste, prikazane su desetine žrtava kako leže na podu jedne velike prostorije, pokrivene ćebadima i sa maskama sa kiseonikom na licu.

Na drugom video snimku, koji je noćas poslat takođe iz Haraste, vidi se kako najmanje dva borca leže u jednom kamionetu, dok im oči suze i teško dišu, a medicinsko osoblje ih intubira.

Na istom snimku, jedan lekar kaže da je navodni hemijski napad bio osveta za pobunjenički juriš na obližnje vojne kontrolne punktove i žali se na nedostatak osoblja i medicinskih sredstava za lečenje takvih žrtava.

U međuvremenu, francuski list "Mond" (Le Monde) objavio je danas izveštaj iz prve ruke o očitim hemijskim napadima koje su režimske snage izvele u aprilu.

Obe strane u sukobu, koji je već ušao u treću godinu, optužuju jedna drugu za korišćenje hemijskog oružja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • car

    27. maj 2013 | 16:08

    Samo rokaj asade, tako se brani svoje od neokolonijalista. A za hemojsko oruzje imaju dokaz ko i kod sadama samo ga jos nisu nasli

  • pera kojot

    27. maj 2013 | 17:08

    Ma kakvo hemijsko oruzje. To eventualno teroristi koriste da bi neko mislio da je to Asadovo. Rokaj Asad.

  • zullu

    27. maj 2013 | 20:50

    Nemojte da prenosite CNN propagande ujka Sema,pliz...Rokaj Asade,nemoj da poklanjas svoju državu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA