Vladika Porfirije: Čarda se urušila sama od sebe!

Čarda "Na kraj sveta" urušila se sama od sebe zbog trulih greda, kada su majstori koje je angažovao koviljski manastir pokušali da saniraju krov, kaže za Radio 021 starešina ovog manastira, vladika Porfirije

  • 11

Čarda "Na kraj sveta" urušila se sama od sebe zbog trulih greda, kada su majstori koje je angažovao koviljski manastir pokušali da saniraju krov, kaže za Radio 021 starešina ovog manastira, vladika Porfirije.

Prema njegovim rečima, trošni zidovi nisu izdržali pomeranje, zbog čega je konstrukcija legendarne čarde popustila.

Podsetimo, javnost je bila zaprepašćena kada je čarda "Na kraj sveta" prošlog vikenda osvanula srušena.

"Objekat je već do te mere bio urušen, da je jedan deo krova već propao. Videli smo da su grede trule, zbog čega smo pokušali da skinemo krov i zamenimo ga novim, međutim, zidovi koje su pacovi izgrizli nisu izdržali, pa se čarda srušila", tvrdi episkop.

NOVI ZAKUPAC VEĆ POZNAT

Porfirije kaže da razume bes građana, koji su bili emotivno vezani za arkanjsku čardu, ali poručuje da će objekat biti ponovo izgrađen i predat na korišćenje privatniku koji drži lovački dom nadomak manastira.

Prema njegovim rečima, crkva će u rekonstrukciju uložiti oko 30.000 evra, ali se novom zakupcu kirija najverovatnije neće naplaćivati, već će samo biti u obavezi da objekat čarde održava urednim.

Porfirije, međutim, nije želeo da odgovori na pitanje da li crkvena načela odobravaju držanje kafane na manastirskoj zemlji.

"Da li točiti alkohol ili ne, to je pitanje na koje jednostavno ne postoji odgovor. Mi, jednostavno, želimo da čarda nastavi da radi, ali se nećemo mešati u to kako novi gazda sprema ribu ili šta toči", kaže episkop jegarski Porfirije.

Vladika dodaje da postoji foto-dokumentacija prema kojoj će biti urađena rekonstrukcija čarde, pa će tako ponovo biti oslikani i murali po kojoj je objekat bio poznat. Prema njegovim rečima, jedino neće biti vraćen natpis "Dobrodošli u pakao".

"I 'kurajberi' će biti vraćeni, što da ne? To je reč koja označava izdanak genealogije, i predstavlja najdaljeg pretka", kaže on.

Podsetimo, prvobitna izjava vladike Porfirija nakon informacije da neće nastaviti saradnju sa porodicom Varenika, koja je decenijama bila zakupac čarde, glasila je da će crkva prostor srediti i koristiti kao prodajno mesto crkvenih proizvoda.

(Telegraf.rs/Izvor: o21.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    28. maj 2013 | 14:23

    Ајд "бошњак"ба не с..и одрастао сам тамо не лупај глупости када немаш појма!

  • vukašinne

    28. maj 2013 | 16:44

    Bošnjak ti si sretan čovek , šta reći. Primetio si da reč nisam rekao o tvojoj veri i njenim velikodostojnicima a imalo bi svašta . Očigledno je da si opterećen svime što je Srpsko , ali to je tvoj problem. Mislim da tvoje razmišljanje nedoprinosi dobrim među ljudima. Trebalo bi da gledamo više u svoju avliju i ispravljamo greške u njoj. Komšijino je njegovo , dok nepočne da vodi previše računa šta se dešava kod mene , što upravo ti radiš. U tom slučaju sve se menja.

  • vukašinne

    28. maj 2013 | 14:57

    Bošnjak kad nešto neznaš onda ispadneš glupav. A vidim i da si nedobronameran , zajedljiv , vjerski ostrašćen , i lupaš gluposti. Mnoge nas vezuje divne uspomene za pomenutu čardu koja će nadam se zasijati u pravom sjaju i nastaviti tradiciju prethodnog vlasnika , kao i za manastir Kovilj gde su njegove starešine i osoblje uvek bili svjetlost u tami u kriznim situacijama u kojoj se realno nalazi naša crkva. Čekamo da probamo najbolju rublju čorbu na svetu i naravno da je zalijemo špricerom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA