Turisti prevareni, agencija bez dozvole mesecima! (VIDEO)

Turistička agencija "Ekobreg - Astra" koja je pre dva dana ostavila putnike na parkingu Sava centra jer nije uplatila prevoz do Azurne obale, već mesecima ima zabranu za rad

  • 3

Leto samo što nije počelo, a s njim nas, kako se čini, očekuju i nove turističke obmane, koje poslednjih godina nikako ne zaobilaze Srbiju.

Najnovija, koja je zadesila srpske turiste, dogodila se u nedelju veče kad je pedesetak putnika ostalo na parkingu Sava centra, jer agencija preko koje su uplatili put za Azurnu obalu nije platila prevoz. Putnici su aranžman uplatili preko vršačke turističke agencije "Ekobreg - Astra".

Ono što je kasnije usledilo, šokiralo je putnike. Prvo se ispostavilo se da "Ekobreg - Astra" nije turistička agencija već udruženje, kome je, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija i privrede, rad zabranjivan više puta.

Turistička inspekcija je Udruženju "Ekobreg-Astra“ iz Vršca već u dva navrata zabranjivala rad, i to tokom 2011. kada je zastupnik Dragan Šajić organizovao i realizovao turističko putovanje, a nije registrovao privrednu delatnost u APR-u, te 2012, kada je organizovao i realizovao turističko putovanje bez licence. Tad je od strane turističkog inspektora bio podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u kojem je sudija za prekršaje izrekao kaznu u iznosu od 120.000 dinara.

Ove godine turistički inspektor je 26. marta zabranio Udruženju "Ekobreg-Astra“ sa sedištem u Vršcu obavljanje poslova organizovanja i realizovanja turističkih putovanja bez licence u prostorijama u Beogradu. U više navrata nakon toga, prilikom vršenja kontrole izvršenja rešenja, turistički inspektori su zatekli zatvorene prostorije, a uvidom u sajt www.ekobreg-astra.org.rs konstatovali da je isti u pripremi.

Ono što je, takođe, zanimljivo je i činjenica da je zastupnik Dragan Šajić delatnost obavljao idući po raznim firmama i preduzećima u kojima je lepio reklamne flajere sa kontakt telefonom i na taj način se reklamirao i stupao u kontakt sa strankama.

Takođe je u više navrata organizovao i realizovao putovanja u dogovoru sa sindikatima te je Sektor turističke inspekcije primio i prijavu od strane Beogradskog vodovoda.

Po saznanju o novoj obmanutoj grupi putnika, turistički inspektor je juče pokušao da u prostorijama u Vršcu izvrši kontrolu, ali je zatekao zatvorene i zaključane prostorije.

Nakon toga, postupajući turistički inspektor je juče otišao u MUP Vršac kako bi nastali slučaj prijavio Odeljenju za privredni kriminal, ali mu je tom prilikom rečeno da oni ne primaju takve prijave, nakon čega su inspektora lično odveli u Tužilaštvo u Vršcu. U Tužilaštvu mu je rečeno da ni oni ne mogu da prime prijavu na osnovu usmene informacije i saznanja iz medija, već da su oštećeni građani ti koji moraju da im se obrate s dokaznim materijalom.

Oštećeni u ovom slučaju su na dan prevare rekli da su jako zatečeni i da im je teško da poveruju da su obmanjeni, jer su ili aranžman uplatili preko sindikata ili su s druge strane u usmenom razgovoru sa Šojićem stekli sigurnost i poverenje.

Dragana Šajića smo probali da dobijemo na dva broja telefona, međutim, oba su isključena.

Meštani Vršca koji su sa Šajićem već imali slična iskustva upozoravali su turističku inspekciju nekoliko meseci ranije da bi ovako nešto moglo da se dogodi.

- Pošto sam prošle godine imao slično iskustvo sa istim gospodinom, otišao sam da obavestim Turističku inspekciju da bi ovako nešto moglo da se dogodi, ali su mi oni rekli da ne mogu da reaguju na svaku anonimnu dojavu - kaže R. B.

On dodaje i da je Šajić novac za aranžmane dobijao direktno na ruke, i to u evrima, a da kada bi se dogodila ovakva "nezgoda" da prevoz ne dođe, od putnika tražio dodatnu sumu novca, koja nije bila dogovorena, kako bi "platio prevoz"

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ostap

    28. maj 2013 | 15:43

    Vuccko , dzaba kreccis. Dok se ovakve stvari dogadjaju S rbija nikad neće biti drzzava. Prevaranti rade a niko nije nadlezzan. Ima toga i u svetu ,ali tamo rade sudovi, i tuzzioci, a ne sudije za prekrssaje...

  • jery

    28. maj 2013 | 17:04

    Šojić!

  • Jecka

    28. maj 2013 | 21:33

    Ministarstvo je krivo jer je omogucilo udruzenjima da se bave organizacijom putovanja po Srbiji, a ovi zloupotrebili pa krenuli i van Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA