KORUPCIJA: Na javnim nabavkama se gubi 600 miliona evra godišnje!

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović naveo je da postoje veliki pritisci da se pojedine ustanove izuzmu od primene novog Zakona o javnim nabavkama, ali zakon mora da bude jednak za sve

  • 2

Korupcija u javnim nabavkama prozvodi gubitke od 600 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije, upozorava direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Gostujući na RTS-u, Jovanović je izjavio da postoje veliki pritisci da se pojedine ustanove izuzmu od primene novog Zakona o javnim nabavkama, ali zakon mora da bude jednak za sve.

- U prvih mesec i po dana primene novog Zakona o javnim nabavkama, apotekarske ustanove su ga dočekale nespremne i desile su se nestašice lekova, zbog čega je morala da se odobri nabavka lekova po hitnom postupku u vrednosti od 2,2 milijarde dinara - rekao je Jovanović.

On je istakao da je to bio iznuđeni potez i čak pokušaj ucene apotekarskih ustanova, ali je bilo važno normalizovati tržište lekova.

- Sve odredbe u Zakonu o javnim nabavkama postoje već 10 godina, jer je prethodni zakon donet 2004. godine, ali se nisu striktno primenjivale i zato je bilo mnogo slučajeva korupcije. Sve javne nabavke, i male i velike vrednosti, biće objavljene na portalu Uprave za javne nabavke - rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje zašto Uprava za javne nabavke nije reagovala i sprečila nepravilnosti i zloupotrebe u javnim nabavkama, Jovanović je rekao da Uprava imala nadležnost da registruje takve slučeve i da ukaže na zloupotrebe, ali je ingerenciju da to spreči i kažnjava imalo Ministarstvo finansija.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA