Studenti i profesori čistili Divčibare (FOTO)

Studentska "radna akcija" obuhvatila je prilazni put do Divčibara preko Rajkovića, od Vojničke česme preko Vidikovca, Paljbe i Stražare do centra naselja, Crnog vrha i pešačkih staza u samom turističkom mestu. Bačeno smeće uklonjeno je sa nekoliko "divljih" deponija i svih mesta za kampovanje

  • 0

Oko 130 studenata i predavača valjevske Visoke poslovne škole strukovnih studija učestvovalo je u akciji "Očistimo Divčibare".

U toku jednodnevne akcije čišćenja vodeće turističke destinacije valjevskog kraja prikupljeno je više od 160 velikih džakova smeća - od papira, plastične ambalaže do delova bačenog nameštaja, bele tehnike i automobila. Prikupljeno smeće su radnici komunalnog preduzeća "Vidrak" sa Divčibara odvezli na gradsku deponiju u Valjevu.

Studentska "radna akcija" obuhvatila je prilazni put do Divčibara preko Rajkovića, od Vojničke česme preko Vidikovca, Paljbe i Stražare do centra naselja, Crnog vrha i pešačkih staza u samom turističkom mestu. Bačeno smeće uklonjeno je sa nekoliko "divljih" deponija i svih mesta za kampovanje.

- Pored nedostatka kanti i kontejnera u samom turističkom mestu, ogroman problem predstavljaju divlje deponije koje smo otkrili i uklonili iz šumaraka i jaruga. Ipak, vidljiv je efakat naših akcija prethodna dva proleća jer sada, naime, nije bilo najtežeg i najopasnijeg otpada koji se ne razgrađuje u prirodi, poput čitavih automobilskih karoserija, građevinskog šuta ili hemijskog otpada - kažu studenti VIPOS-a, i dodaju:

- Divčibarama je svakako potrebna jedna ovakva ekološka akcija i na jesen, pred početak zimske turističke sezone.

- Nažalost, ne možemo da direktno utičemo da se promeni ono što su najveći problemi Divčibara, poput loše infrastrukture i slabe vanpansionske ponude, ali bar možemo da vodeću turističku destinaciju našeg kraja, pred početak nove sezone, učinimo čistijom i uređenijom - kaže koordinatorka akcije dr Biljana Rabasović.

Ovogodišnju ekološku akciju VIPOS-a "Za čiste Divčibare" pomogli su Grad Valjevo, JKP "Vidrak", kompanije "Bosis" i "Vujić", kao i foto-studio "Popović".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA