HRVATI DOBILI 111 GODINA ROBIJE: Sud odlučio - Tuđman je vodio zločinački poduhvat u Bosni!

Haški tribunal izrekao presude čelnicima Herceg-Bosne koji su optuženi za zločinački poduhvat koji je imao za cilj etničko čišćenje muslimana iz Bosne, kako bi se stvorila "Velika Hrvatska"

  • 5

Haški tribunal izrekao je danas presude čelnicima Herceg-Bosne koji su optuženi za zločinački poduhvat koji je imao za cilj etničko čišćenje muslimana iz Bosne, kako bi se stvorila "Velika Hrvatska"!

Na čelu poduhvata bio je Franjo Tuđman, rekao je sudija Antoneti, a optuženi su dobili ukupno 111 godina robije!

Mnogi zločini počinjeni od januara do aprila 1993. godine nisu bili nasumična dela pojedinaca, već udruženi poduhvat kome je bio cilj etničko čišćenje muslimanskog stanovništva iz BiH.

HRONOLOGIJA IZRICANJA PRESUDE:

11:55 - Borislav Pušić osuđen je na 10 godina zatvora!

11:42 - Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora!

11:41 - Milivoj Petković je dobio jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora!

11:40 - Slobodan Praljak kriv je i dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina!

11:38 - Bruno Stojić je dobio zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora!

11:35 - Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora - odlučilo je Veće, a sudija je rekao kako je u kazne uračunato vreme provedeno u pritvoru.

11: 31 Berislav Pušić bio je najveći igrač u razmeni i rasterivanju muslimanskog stanovništva. Znao je i za masovna hapšenja muslimana u Bosni 1993. Imao je važnu ulogu i bio je svestan uništenja sela, te je znao za proterivanje stanovnika u stravičnim uslovima. Pušić je uveliko doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu.

11:28 - Valentin Ćorić bio je svestan da čini zločine s ciljem proterivanja muslimana, te nije učinio ništa kako bi ih sprečio.

11:20 - Milivoj Petković sledio je odluke Vlasti i planirao zločinački poduhvat, onemogućio je pristup međunarodnim snagama i posmatračima u nekim selima, učestvovao je u grantiranju Mostara, planirao ofanzivu na stari deo Mostara koja je dovela do rušenja Starog mosta, te je naredio hvatanje civila u nekim opštinama. Iako je bio svestan da čini zločine s ciljem proterivanja muslimana, nije s njima prekinuo- rekao je sudija Antoneti.

11:11 - Slobodan Praljak je u jesen 1992. i 1993. imao velika ovlašćenja nad oružanim snagama i vojnom policijom HVO-a. Imao je kontrolu nad svim elementima HVO-a. Znao je da će zločini u Mostaru nad muslimanima biti počinjeni, a do novembra 1993. nije uopšte razmatrao da zločini budu obustavljeni, štaviše, poricao ih je. Značajno je doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu i znao je za zločine.

11:10 - Bruno Stojić odlučivao je o vojnim operacijama, te je znao za sve napade 1993. godine. Veće je zaključilo da je Stojić znatno doprineo zločinačkom poduhvatu i bio  je veza između HVO-a i Vlade.

11:02 - Jadranko Prlić je značajno doprineo ovom planu i odgovoran je za postupke HVO-a. Znao je za zločine u logorima i bio je svestan teškog stanja muslimanskih civila - kazao je sudija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA