SPREČENA STRAVIČNA TRAGEDIJA: Lopovi ukrali kablove, ugrozili živote rudara i učenika na praksi!

Nepoznati lopovi ukrali su jutros 300 metara kabla, koji strujom napaja podzmeni rudnik ''Jama'' u RTB ''Bor''. Krađa je primećena u poslednjem trenutku, pre nego što je došlo do kvara na pumpama za vodu

  • 4

Nepoznati lopovi ukrali su jutros 300 metara kabla, koji strujom napaja podzmeni rudnik ''Jama'' u RTB ''Bor''. Krađa je primećena u poslednjem trenutku, pre nego što je došlo do kvara na pumpama za vodu.

Na taj način izbegnuta je poplava na dubini od 600 metara od površine zemlje, gde se u tom trenutku nalazilo 60 rudara i 15 učenika, starosti 17 i 18 godina, koji su tu bili na stručnoj praksi.

- Da je došlo do poplave, radnici i deca ne bi mogli biti izvučeni iz ''Jame'', jer je, zbog prekida u snabdevanju strujom, stao i lift koji rudare spušta na posao u dubinu zemlje – kaže Žika Petrović, direktor borskog rudnika bakra.

On dodaje da je krađu obavila organizovana banda lopova, koji su bakarni kabl, koji je bio pod naponom, prespojili alumunijumskim žicama, koje su se kasnije istopile usled preopterećenja.

- Šteta koju smo pretrpeli zbog ove krađe je veća od četiri miliona dinara, ali je prava sreća što smo to primetili na vreme i uspeli da spasemo radnike i decu – ističe Petrović, pa nastavlja:

- Pošto su lopovi presekli kabl, rudari su ostali neko vreme zaglavljeni u izvoznoj mašini. Krađom kablova direktno su bile ugrožene i pumpe za odvodnjavanje rudnika, pa je najgori scenario, potapanje "Jame", izbegnut pukim slučajem - zaključuje Petrović.

On je ogorčen jer do sada nije bilo rezultata u suzbijanju sve masovnije krađe bakra iz pogona RTB Bor, u čijem sastavu posluje "Jama".

(G. S.)

 

Grupa lopova uspela je da prošle noći ukrade 300 metara kabla preko kog se napaja podzemni rudnik "Jama" i time ugrozi živote rudara i srednjoškolaca koji su u rudniku bili na stručnoj praksi, potvrđeno je u RTB-u Bor.

- Sreća je da smo krađu primetili pre nego što su zbog nedostatka struje stale pumpe koje crpe vodu iz rudnika. Da se dogodilo suprotno, došlo bi do poplave na dubini od 600 metara čime bi bili ugroženi životi ne samo 55 rudara, već i 14 srednjoškolaca koji su u rudniku bili na stručnoj praksi - rekao je direktor Rudnika bakra Bor Živorad Petrović.

On je objasnio da radnici i deca ne bi mogli biti izvučeni iz "Jame", jer bi zbog prekida u snabdevanju strujom, stao i lift koji rudare spušta u okno.

- Pošto su lopovi presekli kabl, rudari su ostali neko vreme zaglavljeni u izvoznoj mašini. Krađom kablova direktno su bile ugrožene i pumpe za odvodnjavanje rudnika, pa je najgori scenario, potapanje 'Jame', izbegnut pukim slučajem - naveo je Petrović.

On je dodao da je ogorčen jer do sada nije bilo rezultata u suzbijanju sve masovnije kradje bakra iz pogona RTB Bor, u čijem sastavu posluje "Jama".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kefalo

    29. maj 2013 | 15:53

    Neki ludaci su izmislili katance i ključeve.

  • STEFAN

    29. maj 2013 | 20:50

    SVI ZNAMO DA SE RADI O ODREDJENOJ NACIONALNOJ MANJINI KOJA SE BAVI OVIM POSLOVIMA,BARAVNO POLICIJA IMA DOGOVOR S NJIMA,KAO I ZASTITA KOJA OBEZBEDJUJE CEO RTB

  • Yoyo

    29. maj 2013 | 20:49

    Suditi im za pokušaj višestrukog ubistva. Nehat može biti olakšavajuća okolnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA