BANKROT: Država može da izvršava obaveze još šest meseci!

- Država mora da smanji budžetski deficit i zato se mora napraviti dogovor u kom pravcu će se kresati rashodi. Na prvom mestu razgovaraće se o takozvanim diskrecionim rashodima - kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija

  • 10

Država je sposobna da izvršava svoje obaveze u narednih šest meseci, poručio je za novi broj "Nedeljnika" Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija. On je rekao da, imajući u vidu naše aktivnosti na tržištu hartija od vrednosti, što međunarodnom, što domaćem, Srbiji u tom periodu nije problem da održi likvidnost.

Ljubić, međutim, napominje da država ne može više da troši "ono čega nema", i kako piše "Nedeljnik", ističe da će se uprkos sukobima koji su nastali u vladajućoj koaliciji u pogledu mera koje predložio MMF, misli se na zamrzavanje plata i penzija, lideri vladajućih stranaka u narednih 15 dana odlučiti kako će se kresati budžetski rashodi i zajedno napraviti celovit program.

- Država mora da smanji budžetski deficit i zato se mora napraviti dogovor u kom pravcu će se kresati rashodi. Na prvom mestu razgovaraće se o takozvanim diskrecionim rashodima, što znači da, ako nema prihoda, jer privredi nije lako, onda moramo da upodobimo trošenje izvorima novca, dakle, ne može se trošiti ono čega nema. S druge strane, mora se utvrditi kakav je i da li je dobar odnos plata u javnom i privatnom sektoru, na šta ukazuju i Fiskalni savet i MMF (da su plate u javnom sektoru veće od plata u privatnom) i mi ćemo sigurno predložiti promenu formule za usklađivanje plata u javnom sektoru. Predlog koji je ministar Dinkić izneo jeste da se kreatnje plata u javnom sektoru veže za kretanje plata u privatnom sektoru. Znači da moramo da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom sektoru, jer privatni sektor je taj koji hrani celu državu - kaže Ljubić za novi broj "Nedeljnika".

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlado

    29. maj 2013 | 19:36

    Ma uzmite nas jos i j...te!!!Banana drzava eto to je jednom recju nasa Srbija postala!

  • Sale

    29. maj 2013 | 19:41

    Ko o cemu u Srbiji o budzetu... Pa skresite sce direktorske fotelje i upravne odbore, vozni park i sve pomocnike ministarstava - onda nam mozda i ima zivota!!! Dzaba vi trazite nesto sto nema!!! Sada ce opet neki novi namet i ajd jovo nanovo!!!

  • Srdjan

    29. maj 2013 | 20:12

    Koja nasa??! Srbija je svacija samo nije nasa! Opljackale su je strane sluge za % od svake lopovske privatizacije. Sramota je sto smo dopustili da nas dovedu do bankrota... Probudice se narod kad mu creva dovoljno glasno zakrce ali tad ce biti kasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA