Socijalni centri silom vratili šestogodišnjaka u narkomansku porodicu! (FOTO)

Nadležni iz socijalnih centara Vršac i Bela Crkva predavanjem šestogodišnjeg Antonija Milera u ruke biološke porodice, koja ga zapravo ne želi, pokušavaju da prikriju da je njegova baba uzela 420.000 dinara na ime dečijeg dodatka

  • 10

Državni sistem je po ko zna koji put zakazao, ovoga puta, da priča bude gora na štetu šestogodišnjeg Antonija Milera iz Bele Crkve, prema kojem život nije bio nimalo blagonaklon.

Antonijeva majka Julijana uzimala je heroin dok je bila u drugom stanju, te je mali Aki rođen kao zavisnik. Nakon što je hitno prebačen na devetodnevno odvikavanje, Julijana i njen suprug, takođe narkoman poslati su u istražno odeljenje zatvora Pančevo. Ostali članovi porodice nisu hteli ni da čuju za tek rođenog dečaka, a baba Simka Stojkov, odrekla ga se svega 14 dana po rođenju. Bez imalo griže savesti predala ga je Centru za socijalni rad u Vršcu, uz objašnjenje kako "ne može da brine o njemu"!

Slučajno saznavši za ovaj slučaj, porodica Palfi iz Bele Crkve, preuzela je brigu o, u to vreme četvoromesečnom Antoniju kao da je njihov! Sa njim su strpljivo bili sve bitke, pa i onu najtežu – odvikavanja od zavisnosti.

Međutim, bolest koju mu je "prenela" majka, ostavila je posledice... Antoniju su oštećena pluća, disajni organi i ima urođenu anomaliju levog oka, a o tome da niko ne zna u kom trenutku može da se okrene zavisnosti, kažu, suvišno je i pričati.

Zahvaljujući naporima zdravstvenih radnika, supružnika Biljane i Janija Palfija dečak je u međuvremenu izrastao u pametnog i zadovoljnog šestogodišnjaka, koji recituje Prevera, zna više od 40 reči na engleskom, igra tenis, odbojku, fudbal...

A, onda je jedina mogućnost da se mali Aki vrati na pravi put razbijena u jednom danu! Protiv Palfijevih je podignuta optužnica za kidnapovanje, a Antonije je nedavno silom odveden iz hraniteljske porodice i predat na staranje babi Simki Stojkov, koju i ne poznaje.

- Uz svu muku s kojom se praktično rodio, Antoniju sada nije jasno šta se dešava sa njim, a nama je teško da mu objasnimo zašto nam je odjednom zabranjeno da nastavimo da živimo normalno, kao porodica - objašnjava za Telegraf Aleksandar Palfi, sin Biljane i Janija Palfija dodajući da im je svima sada najvažnije da dečak sa što manje posledica pregura ovaj težak period.

Dečak, međutim, kako saznaje Telegraf, nije slučajno predat babi. Ovim potezom socijalni centri iz Vršca i Bele crkve zapravo pokušavaju da zataškaju činjenicu da je Simka nezakonito proteklih pet godina primala dečji dodatak u Antonijevo ime. Ova odluka za sobom vuče i preuranjen Julijanin izlazak iz zatvora. Time će se problematična majka nesmetano vratiti ne samo starom životu, već i poslu - dilovanja droge. Tu se postavlja pitanje, treba li u ovakvom okruženju da raste mali Antonije?

Najveća odgovornost prema rečima Palfijevih leži na socijalnim centrima Vršca i Bele Crkve.

- Nadležni iz socijalnih centara Vršac i Bela crkva predavanjem Akija u ruke porodice, koja ga zapravo ne želi, pokušavaju da prikriju da je država oštećena za 420.000 dinara. Toliko novca je uzimajući dečji dodatak u Antonijevo ime, u proteklih pet godina primila njegova biološka baba - objašnjava Aleksandar Palfi.

U međuvremenu je hraniteljima stigao i dopis javnog tužioca o tome kako "zna za primanje dodatka i da je država oštećena, ali da ne želi nikoga da goni".

- Situacija je došla do usijanja onda kada je policija dobila nalog od javnog tužioca da provale u našu kuću, i odvedu maloga, iako praktično ne zna babu - kaže Aleksandar - Zaprećeno nam je i da ćemo svi do jednoga biti pohapšeni ukoliko ne predamo našeg Antonija.

Nije to međutim jedina strana koja je vršila pritisak na porodicu Palfi.

Foto: sxc.hu

- Pritisak je vršen i na psihologa Doma zdravlja u Vršcu, kao i na sud i lokalnu samoupravu - priča Aleksandar - Otud je svaka naša krivična prijava ili žalba, završavala negde u fijoci, a mi smo se sve vreme osećali kao građani drugog reda.

To kako se nose s bolom od kako su odvojeni od Antonija znaju samo Palfijevi.

- Teško nam je i činimo sve što je u našoj mogućnosti da vratimo Akija kući. Niko se ne pita koliko je njemu teško i kako on podnosi sve ovo. Inače, ovih dana smo dobijali pisma od brojnih sugrađana koji nas podržavaju. Jedan je napisao, citiram: "Neću da vas obeshrabrujem, ali mislim da je vaša bitka izgubljena. Ovaj slučaj je prešao lični hir nadležnih, koji pokušavaju da isteraju svoju pravdu. Verujte mi da se po Vršcu sastaju i prave planovi kako da se ova "priča" istera na njihov način".

Pored pisma, koje je porodica Palfi poslala Aleksandru Vučiću, pokrenuta je i inicijativa na Fejsbuku za povratak malog Antonija u okrilje porodice Palfi.

Na stranici "Za Akijev bolji i zdraviji život" objavljeno je 174 priča o ovom slučaju i sakupljeno više od 700 lajkova... Sve što je ostalo je da vreme pokaže hoće li mali Antonije zaista dobiti priliku za bolji i zdraviji život.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    1. jun 2013 | 19:51

    Dok se u svim zemljama Evropske unije akcenat UVEK stavlja ISKLJUČIVO na interes deteta,dotle se u ovoj našoj jadnoj zemlji birokratski činovnici i političari prepucavaju gurajući smeće pod tudj tepih kako bi sa sebe skinuli odgovornost.I umesto da se ODMAH kazni osoba koja je dodelila dečiji dodatak babi koja se odrekla unuka 14. dana pošto je rodjen i da joj se konfiskuje imovina ukoliko nema da vrati novac...umesto da se taj novac da ovim divnim ljudima koji sa toliko ljubavi brinu o ovom mališanu...umesto da se sankcioniše sudija koji je dao naredjenje da se majka pusti iz pritvora a dete se,makar i na silu, odvede iz hraniteljske pirodice...neko od funkcionere,iz samo njemu znanih razloga,zatvara oči pred ovim slučajem i dete iz zdrave, vraća u propalu i posrnulu porodicu koja se deteta odrekla odmah po rodjenju.Nadam se da će g.din Vičić i pored mnogobrojnih obaveza,naći par minuta da pročita pismo ove porodice kao i za jedan telefonski poziv upućen pravoj osobi,čime će ovom jadnom detetu omogućiti da nastavi da živi okružen ljubavlju u normalnoj,zdravoj porodici!

  • mani

    1. jun 2013 | 20:17

    Vratite Akija nazad kad ga nisu hteli od malena šta traze sad pokupite te narkomane i strpajte u zatvor a Akiju spasavajte zivot !!!!!!!! Ta narkomanska porodica sto gleda njeno dupe a ne jedno dete ne treba ziveti vise.... To nisu roditelji vec divlje zveri!

  • Postar

    1. jun 2013 | 20:27

    Korupcija i pranje ruku na naj suroviji nacin,preko sudbine jednog ljudskog bica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA