ASAD PRETI IZRAELU: Damask će otvoriti front na Golanu!

- Građani vrše pritisak da otvorimo novi front otpora na Golanskoj visoravni - rekao je Asad za televizuju "Al Manar" kojom rukovodi njegov bliski saveznik, libanski ekstremistički šiitski pokret Hezbolah koji se bori u grđanskom ratu u Siriji na strani režima

  • 0

Sirijski predsednik Bašar al Asad zapretio je Izraelu obnavljanjem sukoba na Golanskoj visoravni i rekao da će ga Rusija snabdeti raketama napredne tehnologije.

- Građani vrše pritisak da otvorimo novi front otpora na Golanskoj visoravni - rekao je Asad za televizuju "Al Manar" kojom rukovodi njegov bliski saveznik, libanski ekstremistički šiitski pokret Hezbolah koji se bori u grđanskom ratu u Siriji na strani režima.

- U igri je nekoliko faktora, uključujući upornu izralesku agresiju - kazao je on, misleći na navodne izraelske vazdušne napade u Siriji.

Sirijski predsednik je, takođe, rekao da je "uveren" da će pobediti. "Protiv Sirije se vodi svetski rat, ali mi smo uvereni u pobedu", dodao je on.

Asad je u intervjuu nagovestio da je Rusija već isporučila deo obećanog antiraketnog sistema S-300. "Svi sporazumi sa Rusijom će biti ispoštovani i neki već jesu nedavno", rekao je on.

Moskva je ove nedelje rekla da će poštovati sporazum i isporučiti Siriji rakete, ali ruski listovi "Vedemosti" i "Komersant" pišu da ove godine možda neće biti isporuke i da nije tačno da je oružje već stiglo u tu zemlju, prenosi AFP.

Vašington je upozorio da bi ruske isporuke oružja Siriji samo produžile sukob između vladinih snaga i pobunjenika, u kome je, prema tvrdnjama aktivista, od marta 2011. poginulo više od 94.000 ljudi. Izrael je sa svoje strane najavio da će uništiti ovaj protivvazdušni sistem pre nego što postane operativan, za šta je, prema navodima stručnjaka, potrebno šest meseci.

Asad je najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2014, "ukoliko narod to bude želeo".

- O tom pitanju će se odlučivati kada dođe vreme. Ukoliko osetim da je potrebno da se kandidujem, o tome će se odlučivati posle konsultacija sa narodom, ali neću se ustezati da to učinim - rekao je Asad.

On je potvrdio da će zvanični Damask "u principu" prisustvovati mirovnim pregovorima sa sirijskom opozicijom, ali svaki dogovor koji bude postignut moraće da bude odobren na narodnom referendumu.

Na pitanje da li zvanični Damask ima bilo kakve preduslove za pristupanje tim razgovorima, Asad je rekao da je jedini uslov provera na referendumu.

- Jedini uslov je da bilo kakva implementacija bude podvrgnuta javnom mnjenju Sirije i sirijskom referendumu - rekao je Asad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA