Aflatoksin našli i u brašnu?

Nevladina organizacija "eProjekat" tvrdi da je obavestila Ministarstvo poljoprivrede o pakovanju brašna sa većom količinom aflatoksina. Nadležni tvrde da nisu dobili takav "mejl"

  • 2

Udruženje "eProjekat" tvrdi da je i u brašnu nađena veća količina aflatoksina od dozvoljene i da je izveštaj poslat ministarstvu. Nakon toga, izveštaj se gubi.

Kako podseća "Danas", nevladina organizacija "eProjekat" tvrdi da je obavestila Ministarstvo poljoprivrede o pakovanju brašna sa većom količinom aflatoksina. To udruženje je i "Danasu" prosledilo mejl koji je, između ostalih, naslovljen i na kabinet Ministra poljoprivrede, a poslat je 16. maja.

U tom obaveštenju se navodi da su u uzorku od nekoliko vrsta kukuruznih proizvoda pronašli brašno sa većom količinom aflatoksina od dozvoljene, kao i da je to utvrdila referentna laboratorija iz Bečeja.

Međutim, u Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da dosad nije stigao mejl tog udruženja sa podacima da su ispitivanjem otkrili da je jedno pakovanje brašna do koga su došli imalo veću količinu aflatoksina od zakonom propisane.

U toj inspekciji pak kažu da njihovi inspektori za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla, počev od decembra prošle godine, vrše kontinuirani nadzor proizvođača hrane koji se bave preradom proizvoda od kukuruza, odnosno koriste kukuruz kao sirovinu.

Zbog otkrivenog aflatoksina, kažu u inspekciji, zabranjen je promet za 200.322 kilograma kukuruza, 250 kilograma kukuruza kokičara, 24 kilograma kornfleksa, 1.000 kilograma palente, 14 kilograma flipsa, 280 kilograma kukuruznog brašna i 806 kilograma drugih proizvoda na bazi kukuruza - ili ukupno 202,7 tona.

Takođe, zabranjena je upotreba sirovine za proizvodnju hrane za ljude u količini od 8.058.100 kilograma kukuruza i 26.371 kilogram kukuruznog brašna, dok j 869 kilograma kukuruza kokičara uništeno.

- Poljoprivredni inspektori za bezbednost hrane biljnog i mešovitog porekla nastaviće kontrole i u narednom periodu - ističe se u izjavi nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede.

Međutim, kako piše "Danas", izveštaj udruženja "eProjekat" se dalje ne pominje.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    31. maj 2013 | 14:19

    Normalno da su nasli u brasnu, mleku, zitaricama, jajima...itd. Kad je zarazeno seme kukuruza, uzas i stava sta dajemo deci da jedu, ni sami ne znamo. Neka nas samo Bog cuva!!!

  • Marina Marković

    31. maj 2013 | 13:51

    Kada zabranite onim avionima iznad da nas truju mozda i proizvedemo zdrav kukuruz i ostalo..Obratite paznju na avione koji ostavljaju tragove....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA