Zapadni Balkan idealan za rađanje i razvoj dece

Rezultati poslednjeg istraživanja UN o položaju dece u svetu pokazali su da su zemlje zapadnog Balkana u svetskom vrhu prema uslovima u kojima deca žive

  • 0

Rezultati poslednjeg istraživanja Ujedinjenih nacija o položaju dece u svetu za 2013. godinu pokazali su da su države zapadnog Balkana u samom svetskom vrhu prema uslovima u kojima žive deca.

Istraživanje UN pokazalo je da se zemlje zapadnog Balkana na svetskoj listi nalaze među područjima koja deci nude najbolje i najadekvatnije uslove života. Prema stopi smrtnosti dece ispod pet godina, što UNICEF tumači kao najbolji pokazatelj blagostanja dece, najbolje rangirana zemlja regije Balkana je Hrvatska gde na 1.000 dece ispod pet godina umre njih petoro.

Odmah posle Hrvatske dolaze Srbija i Crna Gora gde na 1.000 dece ispod pet godina u proseku umire njih sedmoro, a prati ih Bosna i Hercegovina sa osmoro dece.

Zemlje zapadnog Balkana su prema navedenoj listi UNICEF-a u samom svetskom vrhu, a iza sebe su ostavile, na primer, Rusiju, Bugarsku, Rumuniju i Brazil. Najlošije rangirane zemlje regije su Makedonija, u kojoj na 1.000 dece ispod pet godina umire 10 i Albanija gde je taj broj 14, prenosi Anadolija.

Sve zemlje regije imaju daleko povoljniju prosečnu stopu smrtnosti dece ispod pet godina u odnosu na svetski prosek jer, prema poslednjim podacima UN-a, na hiljadu dece do pet godina umire 51 dete.

Najbolje mesto u svetu za rađanje dece je Lihtenštajn, gde na 1.000 dece ispod pet godina umire jedno dete. Slede San Marino, Švedska, Slovenija, Singapur, Portugalija, Norveška, Luksembrug, Japan i Island.

Najlošije mesto za rađanje i razvoj dece u Evropi je Gruzija, gde na 1.000 dece ispod pet godina u proseku umire 21 i Jermenija sa stopom smrtnosti od 18 dece na 1.000. Od 20 najbolje rangiranih zemalja sveta, 17 su evropske, što znači da je Evropa najbolji kontinent za rađanje i blagostanje dece.

S druge strane, najlošije rangirane zemlje su Sijera Leone, gde na 1.000 dece ispod pet godina u proseku umire 185, Somalija sa 180, Mali 176, Čad 169 i Kongo sa 168 dece koja umiru.

Od najlošije rangiranih 20 zemalja sveta na listi UN-a, 19 su afričke.

Od ostalih zemalja u svetu, Nemačka je u samom vrhu gde na 1.000 dece ispod pet godina u proseku umire četvoro dece, a nešto lošije rangirane su Velika Britanija sa pet i SAD sa osmoro dece.

Posmatrano prema regionima, posle Južne Amerike, gde na 1.000 dece ispod pet godina u proseku umire 19, sledi Evropa sa 21, Srednja Azija sa 36, Južna Azija sa 62 i Afrika poslednja sa 109 dece.

(Telegraf.rs / Izvor: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA