SRAMOTA: Pas upao u šaht, Novosađanka za pomoć satima bezuspešno molila osam ustanova! (FOTO)

Pas upao u otvoren šaht, a molbe za pomoć Verice Nedeljković odbijali vatrogasci, komunalna inspekcija, policija, JKP Gradska čistoća, mornarica, kafilerija, veterinarska inspekciju, JKP Vodovod i kanalizacija

  • 17

Nakon što je sasvim slučajno čula psa kako cvili iz šahta dubokog četiri metra, da bi ga spasla, Novosađanka Verica Nedeljković bila je prinuđena da se obrati za pomoć nadležnima iz čak osam ustanova, i to ovim redosledom: mornarici, vatrogascima, komunalnoj inspekciji, policiji, JKP Gradska čistoća, kafileriji, veterinarskoj inspekciji, JKP Vodovod i kanalizacija.

Nadležni su, kako Nedeljkovićeva objašnjava za Telegraf, svoju odgovornost prebacivali jedni na druge, da bi joj nakon nekoliko sati u susret, na svoju odgovornost, izašla dva radnika komunalne policije - Marko Samardžić i Marina Sovljanski. Tako je izvlačenje psa iz šahta (na sreću lakše povređenog), umesto pola sata, trajalo pet sati!

- Sve se desilo u prepodnevnim časovima na Telepu, između Mornarice i Ulice Sime Matavulja na livadi nedaleko od puta u Novom Sadu - počinje priču za Telegraf Verica, i dodaje: - Pukom slučajnošću čula sam psa, kojeg smo često viđali i hranili u našem naselju, kako cvili iz šahta obraslog travom.

Pošto se nalazi tik uz ogradu mornarice, Nedeljkovićeva se logično prvo obratila vojniku koji je stajao u blizini da joj pomogne da izvuku psa. On je preneo situaciju nadležnima iz Mornarice koji su mu zabranili da napušta "radno mesto", i tu je krenulo Veričino maltretiranje.

- Prvo sam zvala vatrogasce, koji su mi objasnili da to nije njihov posao - kaže Verica - potom sam tri puta zvala policiju u razmaku od sat vremena, onda i komunalnu policiju, koja me je uputila na komunalnu inspekciju. Tamo sam, međutim, naišla na automatsku sekretaricu i prekid veze. U gradskoj čistoći su mi rekli da oni hvataju pse "isključivo na javnoj površini, ne i pod zemljom", a u kafileriji da to nije njihov posao.

Identičan odgovor je imala i veterinarska inspekcija, a iz JKP Vodovod i kanalizacija uputili su je na izvesnog gospodina Pavlovića, koji je rekao "da može da dođe da poklopi šaht, ali da ni u kom slučaju neće vaditi ono što je u njemu, jer to nije njegova nadležnost".

Utom je naišla patrola policije sa Detelinare.

- Odmah su na moj zahtev pozvali vatrogasce i gradsku čistoću - nastavlja priču Nedeljkovićeva - Vatrogasci se, međutim, nisu pojavili, a dva radnika iz gradske čistoće su pogledali u šaht obrativši mi se sa: "Eto, došli smo i sad moramo da idemo! Nije ovo posao za nas... Nemamo opremu".

Druga patrola komunalne policije se kratko zadržala i otišla, pa je Verica ostala sa jednom patrolom, koju čine Marina Sovljanski i Marko Samardžić.

- Kada smo videli da niko neće doći, Marko je na svoju odgovornost sišao u šaht, a potom vezao psa kanapom oko grudi. Tu nam je pritekao u pomoć jedan prolaznik, pa smo zajedničkim snagama nekako izvukli psa. Marko je samoinicijativno preuzeo rizik i spasao psa.

Čim je psu skinut kanap, pobegao je u nepoznatom pravcu. Verica je primetila da mu je povređena zadnja šapa, ali da srećom nije zadobio prelome.

- Nismo hteli da ga dodatno traumiramo i jurimo. Zamolila sam komšije da ga kasnije potraže. Jedna žena mi je rekla da ga je videla u krugu kasarne, gde je zabranjen ulaz - završila je priču Verica, dodajući da je pas karakterističan, crn, poveći, da ima različite boje očiju i da je prava dobrica. Svojski će se, kaže, potruditi da mu u narednom periodu potraži dom kakav zaslužuje.

Nakon brojnih poziva porodice Nedeljković nadležni iz JKP Vodovod i kanalizacija zatvorili su šaht betonskom pločom, a nama ostaje da se pitamo šta bi se desilo da je u šaht upalo nečije dete. Ko bi bio odgovoran i da li bi mu neko odmah pomogao da izađe. Ili po mišljenju nadležnih novosadskih službi psi ne zaslužuju da budu spaseni?

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Su021

    31. maj 2013 | 18:05

    Totalno propala drzava.

  • Solarbg

    31. maj 2013 | 19:55

    E moj billy.... Smejace se i tebi neko....

  • Bojan

    31. maj 2013 | 19:40

    Pas u jednom dvoristu je bio izgladneo i sa velikom ranom na boku i prvo sam prijavio Komunalnoj policiji i tako je pocelo prebacivanje odgovornosti da bi na kraju ispalo da saljem mail ministarstvu poljoprivrede !? Na kraju su mi odgovorili iz udruzenja Orka i obecali su da ce oni kontaktirati min. poljoprivrede. Cirkus ! Pas moze da ugine pet puta dok se oni dogovore ! A Komunalna policija za to vreme obezbedjuje privatnu firmu Busplus o trosku gradjana !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA