HAŠKI OSUĐENICI: Generali ili tajkuni?

Jadranko Prlić, Bruno Stojić i Slobodan Praljak, nekadašnji čelnici Herceg-Bosne, osuđeni su na 25 odnosno 20 godina zatvora, ali i dalje važe za neke od najbogatijih ljudi u BiH

  • 1

Haški osuđenici, čelnici Herceg-Bosne, Jadranko Prlić, Bruno Stojić i Slobodan Praljak na čelima su poslovnih imperija koje sada vode njihovi sinovi, braća, supruge.

Naime, kako piše hrvatski Jutarnji list, Jadranko Prlić, koji je bio zapovednik HVO-a tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba i predsednik Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, u imovinskoj kartici je 1998. naveo da od nekretnina poseduje stanarsko pravo na stan u Mostaru, stan na korišćenje u Sarajevu i stan u Hrvatskoj.

Ima i štednu knjižicu u hrvatskoj banci i račun u Bank Austria. Napisao je da ima automobil "audi A4," poslovni prostor u Mostaru i 60 deonica firme Hepok Mostar. U toj kartici naveo je i da je njegova supruga Ankica Prlić 1997. u nagradnoj igri osvojila automobil "volkswagen" i da poseduje trećinu vlasništva firme "Orvel Mostar", kao i da ima stan u Hrvatskoj.

Otada su se njihovi poslovi i bogatstvo širili i povećavali, a za sve je brinula supruga, i za poslove firme "Orvel" i firme "Optima", "Hepok".

Njegova imovina u medijima se procenjivala na desetine miliona evra. Pisalo se da je bogatiji i od generala Ivana Čermaka, koji je stekao ogroman imetak na trgovini naftom. Prlić je, uprkos bogatstvu, zatražio od Haškog suda da mu podmiri troškove odbrane.

Što se tiče troškova, od Slobodana Praljka Haški sud tražio je da podmiri troškove odbrane u visini od 3,3 miliona evra jer su procenili da je "težak" više od 6,5 miliona.

Naime, u Zagrebu Praljkovi poseduju dve poslovne zgrade, hotel, garažu, podzemnu garažu, restoran, a taj njihov poslovni kompleks zove se Centar 2000. Carstvo je podigla firma Oktavijan d.o.o, koja ostvaruje godišnje prihode od 2,9 miliona evra. To, međutim, nije jedina firma u njihovom vlasništvu, imaju ih još nekoliko, a većinu poslova u Hrvatskoj vodi Praljkov sin Nikola Babić-Praljak.

Praljkova advokatica tvrdi da je on istog imovinskog statusa od 2004. kad je počelo suđenje i da "ništa nema ni danas". Sud je,međutim,utvrdio da najveći posao ostvaruju preko firme Oktavijan i sa nekretninama na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu, gde je podigao "poslovno carstvo".

Porodica Brune Stojića, ministra odbrane u Herceg-Bosni i čoveka zaduženog za funkcionisanje kancelarije za proizvodnju oružja i vojne opreme, smatra se jednom od najbogatijih u Hercegovini, a biznis je vodio njegov brat Mate Stojić, jedan od najbogatijih preduzetnika u BiH.

Mate se devedesetih bavio ugostiteljstvom, bio je i vlasnik lanca robnih kuća u BiH, a u vreme Sanaderove vlade i jedan od najveih HDZ-ovih finansijera. Sa porodicom Lučić otvorili su Dubrovačku banku Mostar, a zatim, kako su pisali bosnaskohercegovački mediji, i preuzeli naftnu kompaniju Energopetrol.

Posle napuštanja tih poslova, Bruno se navodno posvetio poslu oko uzgajališta ribe, dok je brat Mate vlasnik firme Monitor M i špedicije Interšped.Monitor M bavio se uvozom i izvozom građevinske opreme, a poslovno je bila povezana s građevinskom firmom "Monitor" u vlasništvu HVO-a. U Nadzornom odboru "Monitora M" nalazila se i Ðurđa Šušak, supruga pokojnog ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA