SMENA: Kudrin menja Medvedeva?

Prvi su tu temu otvorili novinari lista "Nezavisimaja", a politikolozi i sociolozi su se saglasili da je smena na čelu vlade "sasvim realna varijanta" i da za to postoji nekoliko mogućih razloga. Ipak, promenu navodno ne treba očekivati pre prvog januara 2014

  • 1

Mediji u Moskvi aktuelizovali su ove nedelje spekulacije da bi bivši ministar finansija Aleksej Kudrin za nekoliko meseci mogao da postane novi premijer Ruske Federacije umesto Dmitrija Medvedeva.

Prvi su tu temu otvorili novinari lista "Nezavisimaja", a politikolozi i sociolozi su se saglasili da je smena na čelu vlade "sasvim realna varijanta" i da za to postoji nekoliko mogućih razloga. Ipak, promenu, navodno, ne treba očekivati pre prvog januara 2014. Putin je ozbiljno rešio da se bori protiv neefikasnih kadrova u samom vrhu, pa tako svi ministri imaju obavezu da ispune sve što je predviđeno predsednikovim planom u ovoj godini, a odgovornost u slučaju neuspeha će biti kako lična, tako i podeljena s Medvedevim. Ako Vladimir Vladimirovič bude nezadovoljan ishodom, imaće dobar razlog da reši kadrovska pitanja.

Sve to izgleda veoma racionalno, pošto bi fijasko samo dodatno oborio ionako labavi rejting premijera, dok Putinov samo raste. Poslednja ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da Rusi imaju sve više poverenja u predsednika. Prisutan je i jaz stvoren borbom protiv korupcije, gde se Vlada podelila na klanove, a onaj kojem pripada Medvedev slabi, još od prošlogodišnje smene ministarke poljoprivrede Jelena Skrinik. Krajem prošle godine ona je optužena da je oštetila budžet za 39 milijardi rubalja, što je svota, kako su istakli neki eksperti, dovoljna da Rusija hrani ne samo sebe, već i Evropu.

Što se tiče Alekseja Kudrina, on je veoma poželjan na mestu premijera, svima, osim ljudima iz bankarskog sektora, gde ima mnogo oponenata koji se s njegovim izborom ne bi lako pomirili. Putinu, pak, kreator "ekonomskog čuda" ne predstavlja nikakvog političkog protivnika, a to je za njega, koji verovatno već gleda u izbore 2018, najvažnije. Zamenik Levada-Centra Aleksej Graždankin kaže da Kudrin naprosto "ne odgovara" ulozi naslednika Putina na predsedničkom položaju: "Jer su osnovne zamerke današnjoj vlasti i zahtevi budućoj - vraćanje socijalne pravde. Ali ta ideja je nedovoljno bliska Kudrinu".

Takođe, ne očekuje se da Kudrin uopšte nagovesti predsedničke ambicije. Ostaje otvoreno pitanje da li je Aleksej Kudrin, čovek koji je Rusiju ekonomski digao početkom XXI veka, dobar za tu zemlju ili za Putina. I nije li vreme Medvedeva otkucalo iz mnogo razloga, a ne samo zbog eventualnog usložnjavanja situacije na narednim predsedničkim izborima.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA