Otvorena fabrika nemačkog "Kontinentala" u Subotici

- U strategiji industrijskog razvoja automobilska industrija ima najveći prioritet, a upravo u ovoj fabrici će se proizvoditi komponente za čuvene brendove kao što su "Folksvagen", BMW i "Mercedes" - rekao Mlađan Dinkić

  • 0

U Subotici je danas, u prisustvu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, svečano otvorena fabrika "KontiTek fluid Srbija" ("ConiTeć fluid Serbia"), jedna od divizija nemačkog koncerna "Kontinental" ("Continental").

U pitanju je investicija vredna oko 10 miliona evra. U fabrici radi trenutno oko 150 radnika koji sastavljaju crevne i cevne sisteme za motore i menjače, a zatim ih dostavljaju evropskim proizvođačima automobila.

Godišnje, fabrika proizvodi ukupno 1,8 miliona jedinica, od kojih se dobije oko 80 različitih proizvoda. a do kraja godine se očekuje povećanje broja zaposlenih na 250 radnika.

Ministar Dinkić je ovom prilikom ocenio kao najvažniji zadatak Vlade Srbije da "u ovo teško vreme" pomogne ozbiljnim investitorima da podignu fabrike i pokrenu proizvodnju i da je u tom smislu dobra vest da je "čuveni nemački "Kontinental"" otvorio fabriku u Subotici, dodavši da je to potrebno čitavoj Srbiji.

- U strategiji industrijskog razvoja, automobilska industrija ima najveći prioritet, a upravo u ovoj fabrici će se proizvoditi komponente za čuvene brendove kao što su "Folksvagen", BMW i "Mercedes" i to je ono što što želimo da podstaknemo, da se i dalje grade takvi kapaciteti, i u Subotici, i u svom ostalim regiona Srbije - rekao je Dinikić.

On je podsetio da je Vlada Srbije usvojila jasnu strategiju privrednog oporavka koja se bazira na rastu izvoza i zapošljavanju.

S tim u vezi, Dinkić je rekao da je u aprilu oboren "apsolutni rekord" u mesečnom izvozu Srbije, jer je u tom mesecu izvezeno roba i usluga u vrednosti od 950 miliona evra, u čemu automobilska industrija učestvuje sa 20 procenata.

- Rast izvoza je najsvetlija tačka naše privrede u ovoj godini. U prva četiri meseca izvoz je porastao za 24 odsto, dok je uvoz stagnirao, što znači da je za jednu petinu smanjen spoljnotrgovinski deficit, što nimalo nije lako u uslovima krize u Evropskoj uniji, imajući u vidu da najveći deo proizvoda plasiramo na ta tržišta" - rekao je Dinkić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA