Od 3. juna RTK 2 na srpskom

Od 3. juna počinje emitovanje Drugog kanala Radio-televizije Kosova "koji će emitovati program na srpskom i jezicima drugih manjina na Kosovu". Sedište RTK 2 smešteno je u Prištini

  • 0

Od 3. juna počinje emitovanje Drugog kanala Radio-televizije Kosova "koji će emitovati program na srpskom i jezicima drugih manjina na Kosovu".

Zamenica generalnog direktora RTK-a Anamari Repić je navela da je sve spremno za start nove televizije, "koja će 85 odsto programa emitovati na srpskom, a ostalih 15 odsto na jezicima drugih manjinskih zajednica na Kosovu".

Sedište RTK 2 je u Prištini, iako su predstavnici udruženja novinara Srba zahtevali da sedište bude u Gračanici.

Repićeva je rekla da će na počeku emitovanja programa prioritet imati informativni program, aktuelnosti, debate, analize i intervjui. Ona je dodala da će se program "u hodu" dopunjavati - kupljena je oprema, primljeni su novinari i kamermani, kao i osoblje koje će raditi u redakciji.

Na Drugom kanalu RTK, koji će finansirati Skupština Kosova, 15 procenata medijskog prostora biće dodeljeno programima na bosanskom, turskom i romskom jeziku.

Te zajednice, kao i srpska, već imaju po 15-ak minuta informativnog programa i nedeljne magazine od po sat vremena na Prvom kanalu.

Za rad na novoj televiziji postojalo je i postoji neočekivano veliko interesovanje, a na konkurs se prijavilo nekoliko stotina ljudi, najviše Srba.

- Kupljena je oprema, primljeni su novinari, kamermani, ali imamo i osoblje koje će raditi u redakciji. Još uvek nema onih striktnih podela na kulturnu ili sportsku redakciju. Međutim, to će se polako razvijati i graditi - prenosi Dojče vele reči Repićeve.

Na Kosovu, inače, ima stotinak radija i televizija, od toga 38 srpskih. Tu su 12 internet-portala, kao i osam novina na albanskom. Velika je i ponuda kablovskih operatera. Skoro da nema domaćinstva, kako u urbanim tako i ruralnim sredinama, koja, po prosečnoj ceni od pet evra mesečno, nisu priključena na neku od kablovskih televizija. Osim kosovskih, sa po desetak kanala na tim kablovskim televizijama, najviše ih je iz Srbije i Albanije. Ima ih i iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, ali najviše po dve.

(Telegraf.rs /

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA