HRVATSKA: Najkontroverzniji članak na nemačkoj Vikipediji

Koliko je neki članak kontroverzan računali su prema broju ispravki, pa ukoliko, recimo, jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj, a drugom se to ne svidi, bira opciju kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao

  • 3

Najkontroverzniji članak na nemačkoj Vikipediji je o Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje grupe autora s nekoliko svetskih univerziteta o najvećoj svetskoj onlajn enciklopediji.

Koliko je neki članak kontroverzan računali su prema broju ispravki, objašnjava "Večernji list" i kao primer navodi da ukoliko, recimo, jedan urednik napiše članak o Hrvatskoj, a drugom se to ne svidi, bira opciju kojim izbriše sve što je prethodni urednik napisao.

Članak se tim brisanjem vraća na pređašnje stanje i može se po volji menjati, takao da je članak o Hrvatskoj onaj koji je doživeo najviše izmena, brisanja i vraćanja na staro.

Autori su napravili studiju koja bi 2014. godine trebalo da bude objavljena u knjizi, a u istraživanje su uključili Vikipedijine stranice na deset svetskih jezika.

Naučnici su utvrdili da su najkontroverzniji članci upravo oni koji izazivaju i najviše prepirki za kuhinjskim stolom - religija, filozofija i politika.

Nemce još muči vlastita istorija, pa je i članak o Hitleru završio na listi najkontroverznijih članaka, Amerikanci su najviše puta brisali pa iznova pisali članak o predsedniku Džordžu Bušu, češki enciklopedisti spore se najviše oko homoseksualizma...

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    1. jun 2013 | 20:08

    Nemci ne znaju svoju istoriju???...to je marva koju je Car Dušan plaćao da ratuju za nas..bili su plaćenici,zato nas u mrze..znaju oni to ne brinite

  • Чубурац

    1. jun 2013 | 23:42

    Изгледа комшије да ће те се морати вратити у 1054. у доба раскола и кренути правим путем!

  • Rafael Vitez Boban

    2. jun 2013 | 23:35

    Hahahahahaha pa vi ste ti koju su morali placat da kazete ric jednu ajde pokrij se tin prasecin usima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA