Evrozona odložila odluku o spasavanju Grčke

Atini očajnički potreban paket pomoći od 230 milijardi evra kako bi izbegla bankrot u martu

  • 0

Ministri finansija evrozone odložili su donošenje odluke o drugom paketu pomoći za spasavanje Grčke, pošto Atina nije ispunila uslove koje su zahtevali njeni kreditori.

Evrozona je zahtevala da ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos doputuje u sredu u Brisel sa odlukom o smanjenju budžetskih izdataka za dodatnih 325 miliona evra i pisanim obećanjem političara da će sprovesti stroge mere štednje koje je naložila Evropska unija, prenela je agencija AFP.

Premijer Luksemburga i predsedavajući sastancima ministara finansija evrozone Žan Klod Junker je sinoć, međutim, odlučio da taj planirani sastanak ministara finansija Grčke i ostalih 16 članica zone evra zameni telefonskom konferencijom i da obavi pripremu za ranije planirane razgovore ministara u Briselu, u ponedeljak.

- Još nisam dobio potrebna politička uveravanja lidera grčkih koalicionih partija o sprovođenju tog programa - rekao je Junker.

Grčkoj je očajnički potreban paket za spasavanje od 230 milijardi evra (303 milijarde dolara), od toga 130 milijardi evra novih zajmova i 100 milijardi evra otpisa duga koji je u vlasništvu privatnih kreditora, kako bi izbegla nekontrolisani bankrot zbog nemogućnosti da 20. marta otplati dospeo dug od 14,5 milijardi evra.

Vlada Grčke je u nedelju odobrila smanjenje budžetskih izdataka za 3,2 milijarde evra, uprkos protestima i nemirima na ulicama Atine.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA