VAŠAR JE BIO, A NA VAŠARU: Nošeni donji veš, pantalone za 100 dinara, bombone od pre pola veka... (FOTO)

- Gaće nam od muke same spadaju, popustila država, deca u školi, a što ne bi i gaće. Mi prodavci rešili da popustimo cene i pomognemo narodu - kaže šeretski prodavac naplaćujući gospođi gaće za domaćina kuće

  • 3

Na dan praznovanja Svetog cara Konstantina i carice Jelene, u Kragujevcu se tradicionalno svake godine održava vašar. To je dan kada šumadijski seljak dolazi u grad da pazari ono čega drugih dana nema.

Samo na vašaru može da se kupi baterijska lampa što se puni minut i radi 10 dana, košulja i pantalone za 100 dinara, "seksualni časopisi"... Samo tog dana u ponudi su ručno pravljene bombone kakve su se prodavale pre pola veka, šerpe u koje staje omanji trogodišnjak, sekcalice i reckalice, lekovite masti za sve i nošeni donji veš!

Na vašaru su, osim onih koji bi nešto da kupe, i oni koji samo "glačaju" živce u masi, prebiraju po starim vazama i ukrasnim tanjirima, kasetofonima, naočarima za sunce od pre tri decenije.

- Uzmi lampu, šta je gledaš, samo minut je utakneš u struju i ona onda radi džabe 10 dana - navaljuje prodavac na čičicu što grčevito drži malu zelenu baterijsku lampu, ali mu se pare ne vade iz džepa.

To je šumadijski seljak, koji svaki dinar mora tri puta da zaradi, a kada njime plaća pet puta ga odmeri. Kraj njega je očajna šumadijska svekrva, što joj dve snaše pomrsile planove.

- Vidiš ove šerpe? U njih staje dva'es' kila ajvara, kupila sam dve takve sinovima kad se ožene, to nisu jeftine šerpe. Ma, nijedna se snaja za njih ne u'vati, džabe sam bacila pare - žali se svekrva drugarici u masi.

Ispred nekadašnjeg Doma vojske, danas Apelacionog suda, u ponudi je polovna roba. Čovek bi pomislio da to nikome ne treba, a onda se čuje: "Imaš li pumpu za veš mašinu" i s druge strane: "Evo je". U ponudi je obuća, odeća, igračke, lusteri i kompleti knjiga razbacani po najlonu. Sve ima kupca!

U centru pažnje svakog vašara je najbučniji deo, tezga za prodaju seckalica i reckalica, koje seku svo povrće na rezance, točkiće, zvezdice. Prodaje ih momak nalik na Majkla Džeksona, s mikrofonom okačenim o vrat, skoro u ustima i seckalicama u rukama.

- Za salate, za predjela, za aranžiranje. Ima dva nožića, secka u oba pravca. Samo danas akcija, ne 200, nego 150 dinara - vergla Majkl neumorno.

Vašar je i prilika da oni koji ne koriste Fejsbuk i Tviter kažu nepoznatima šta misle o stanju u državi.

- I ovi na tezgama imaju sniženja, i za gaće ima akcije, j.... ti državu i narod i pare! - sipa gorčinu Šumadinac sa štapom u ruci.

Najatraktivnija roba na vašaru ove su godine bio je veš, onaj na sniženju, kaže prodavac Goran Petrović.

- Gaće nam od muke same spadaju, popustila država, deca u školi, a što ne bi i gaće. Mi prodavci rešili da popustimo cene i pomognemo narodu - kaže šeretski prodavac naplaćujući gospođi gaće za domaćina kuće.

Drugi domaćin kuće na vašaru je pokušao je da se snabde "bajatim" časopisima. Prilazi lagano, pita tiho, gotovo sebi u bradu: "Imaš seksualne novine?"

- To nema, rasprodalo se do 10 sati. Evo, ti imaš samo seksualne kasete, one za video, to ti je još bolje - ubeđuje ga trgovac.

Vašar svake godine zalazi sve dalje u grad, do samog centra, do stanova onih koje mnogo nervira seoski živalj. Za jedne je jedini provod, za druge odlika palanke.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA