PATRIJARH IRINEJ: Imamo mnogo toga zajedničkog sa Rimokatolicima

Patrijarh srpski Irinej pozvao je večeras u Nišu na uklanjanje stvari koje razdvajaju Pravoslavnu i Rimokatoličku crkvu

  • 21

Srpski patrijarh Irinej rekao je večeras u Nišu da je mnogo više onog što nas spaja i sjedinjuje sa Rimokatoličkom crkvom, nego onog što nas razdvaja.

- Mi smo uvek bili bliski i u poslednje vreme to se još pojačava i mi želimo da se sklone oni momenti koji nas razdvajaju - rekao je patrijarh Irinej novinarima na otvaranju izložbe "Naisus - Medijana".

Prema njegovim rečima, ne mora se doći do jedinstva, ali može se postići onaj nivo koji priliči hrišćanima i ljudima koji čitaju jevanđelje.

- Godišnjica obeležavanja Milanskog edikta je prilika da se vratimo na prošlost i da zavirimo u sadržinu edikta i da pogledamo koliko je on nama potreba danas - kazao je patrijarh.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je godišnjica edikta prilika da otkrivamo prošlost iz vremena jedne crkve i da nam to omogućuje da upoznajemo iste korene, isti sadržaj, istu budućnost.

On je podsetio da će papin izaslanik i milanski kardinal Anđelo Skola u septembu boraviti u Nišu i da međusobno povezivanje vodi u bolju budućnost. Hočevar je rekao da će Katolička crkva u Nišu od septembra biti hodočasnička i da će se u njoj nalaziti čestice Časnog krsta i mošti svete carice Jelene.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAZAROS

    3. jun 2013 | 21:22

    Strašno,jel nam zajednički i Jasenovac!

  • pera kojot

    3. jun 2013 | 22:08

    Sta su nama sve katolici uradili?! A ovaj tako nesto prica?

  • D A R I N A

    3. jun 2013 | 23:22

    Irinej je od samog pocetka se isticao kao ekumenista-pacifista. On moze da govori samo u svoje licno ime, narod ili pojerdinci ce odluciti sami za sebe. Narod nije birao patrijarha, nego mu ga je servirala Politika i USA. Koga ce on da voli ili ne voli je licna njegova stvar. Ima u Srbiji mnogo vazn ijih problema, nego "ljubav" sa Vatikanom. I

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA