Nikolić na muzičkom spektaklu u Niškoj tvrđavi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prisustvovao je muzičko-scenskom spektaklu "Konstatinus Magnus", održanom u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta

  • 0

Muzičko-scenski spektakl "Konstatinus Magnus", u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta, održan je večeras u Niškoj tvrđavi, a prisustvovao mu je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U spektaklu, koji je trajao gotovo dva sata, uživala je publika koja je ispunila letnju pozornicu Niške tvrđave.

Gledaoci su mogli da vide izuzetnu scenografiju, kao i koreografiju, a na spektaklu je učestvovao veliki broj izvođača ansambla koji čine simfonijski orkestar, balet i hor Narodnog pozorišta, grupa Balkanika i solisti među kojima je i Snežana Šuvaković Savić.

Delo koje predstavlja epski muzički spektakl, podeljeno je u 15 celina u kojima se kroz muziku, pokret, video materijale i scenske efekte prikazani razni aspekti života cara Konstantina Velikog.

Muzički spektakl "Konstantinus Magnus" delo je autora Aleksandra Sanje Ilića, a tokom spektakla korišćeni su vizuelni i drugi scenski efekti, a završetak je publika dočekala na nogama i aplauzom.

Pre početka spektakla, prisutnima se obratio ambasador Turske Mehmet Kemal Bozai, koji je poručio da zemlje kao što su Turska i Srbija, koje su kolevke civilizacije i ponosni naslednici bogate multukulturalne i multireligijske koegzistencije, treba da budu na čelu, kao zagovornici univerzalnih vrednosti koje okupljaju narode i civilizacije.

On je dodao da je to jedini način da se spreče sudari civilizacija i umesto toga postigne savez civilizacija.

Bozai je rekao da mu je čast što prisustvuje ovom istorijskom događaju na "ovom istorijskom mestu" i naveo da su se okupili kako bi slavili versku toleranciju, oličenu u Milanskom ediktu, dokumentu svetskog kulturnog nasleđa.

Dokument na koji je pečat stavio Car Konstantin Veliki, ukazao je ambasador, omogućio je svakome da ispoveda veru koju želi.

-U svom Ahidname, dokumentu koji je predao hrišćanskim sveštenicima Sultan Mehmet je omogućio istu plemenitu stvar - rekao je Bozai.

Na ulasku u tvrđavu goste koncerta su dočekale veštalke i rimski legionari obučeni kao iz vremena Konstatntina Velikog.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA