Radnici sami sebi smanjili plate?

- Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća - Smederevo - piše na izjavi koju su, navodno, morali da potpišu radnici ove firme

  • 2

Uprava JKP "Čistoća" u Smederevu tražila je od oko dve stotine radnika te firme da potpišu izjavu kojom se "dobrovoljno" odriču 10 odsto zarada u korist preduzeća. "Donacija" firmi ima rok "od aprilske zarade do ubuduće", a radnici nevoljno potpisuju u strahu od odmazde.

Kako piše dnevni list "Večernje novosti", u blanko izjavama koje su radnici dobili prošle sedmice stoji:

- Prihvatam da mi se neto zarada, počev od zarade za april, pa ubuduće, umanjuje za 10 odsto u korist računa preduzeća JKP Čistoća - Smederevo.

Radnici su jedino morali da upišu svoje ime, prezime i broj lične karte, i tako postanu dobrotvori firme.

Ko je bio velikodušan, a ko nije, zasad je misterija.

- Radnici su ovo doživeli kao pritisak. Ko ne potpiše, biće zabeležen, pa neka se pita šta može da mu se desi. Svi su negodovali i bili ogorčeni jer im od ionako male plate otkidaju 10 odsto, ali mnogi su potpisali u strahu od posledica - kaže jedan neimenovani radnik ove firme.

Kako navodi list, direktoru ovog preduzeća Kristijanu Đuriću tražili su, pre nedelju dana, odgovore na pitanja ko je doneo odluku, sa kakvim pravnim obrazloženjem, kakve su uštede, kao i koliko radnika je potpisalo. Ali, odgovora nema.

Ni u sindikatu ASNS nemaju podatke koliko je radnika od njih 198 potpisalo izjave.

- Radnici izjave ne bi trebalo da potpisuju. Nije definisan period u kome će obustave biti vršene, ne postoji mogućnost uvida i kontrole kome se vrše obustave, i da li će neke izjave biti povučene, a ne postoji ni mišljenje pravne službe - kaže glavni poverenik ASNS JKP "Čistoća Smederevo" Vladan Petković.

O merama štednje na radničkim platama u ovom gradskom preduzeću nisu hteli da govore ni u kabinetu gradonačelnice Jasne Avramović. Iz kabineta su prosledili preporuku gradonačelnice i Gradskog veća javnim preduzećima da zbog smanjene realizacije budžeta i nedostatka novca izvrše racionalizaciju rashoda. Gradonačelnica je savetovala direktore da budu štedljivi, naročito kada je reč o platama menadžmenta.

Gradsko veće je krajem marta saopštilo da će plate menadžmenta u javnim preduzećima biti smanjene. Najavljen je prvo "politički konsenzus", ali do sada to nije urađeno. Stara preporuka da direktorske plate budu najviše do 80 odsto plate gradonačelnika se ne poštuje.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loner

    4. jun 2013 | 12:24

    Diktatura proleterijata!

  • Br Br

    4. jun 2013 | 15:26

    Proveren recept u banana drzavi zvanoj Suburbija ovaj srbija. Udri pa najjadnijem radniku, direktoru i slicnim ni dinar od 200.000din plus jos koje kakve obmane i prevare. A sta ce obicnom radniku vise od 100 evra mesecno, neka jede zemlju. Dabogda svi pocrkali nenavidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA