ZLOČINAČKI: Stric Stjepana Mesića pucao u čelo Isusa Hrista na Dvoru Karađorđevića! (FOTO)

Stric Stjepana Mesića, Titov i Kardeljev prijatelj, pucao je u Crkvi Sv. Andreja na Dvoru Karađorđevića u čelo Isusa Hrista, a te rane vidljive su i danas 68 godina kasnije

  • 29

U Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog na dvoru Karađorđevića na Dedinju u kupoli i posle 68 godina može se videti freska Isusa Hrista sa rupom od metka u čelu u koju je pucao komunistički komadant, blizak prijatelj Josipa Broza Tita i Edvarda Kardelja, kao i stric Stjepana Mesića i nosilac Hitlerovih, Musolinijevih i Pavelićevih odlikovanja!

Posetioci dvora i Crkve Svetog Andreja Prvozvanog koji su masovno dolazili da odaju počast Karađorđevićima, dok nisu sahranjeni na Oplencu, čudili su se i "krstili" čudom kada su ugledali fresku Isusa Hrista sa rupom od metka na čelu.

Taj metak u čelo Isusa Hrista, kako Telegraf saznaje, ispalio je Marko Mesić, komadant Jugoslovenskog bataljona, jedan od bliskih prijatelja Josipa Broza Tita, Edvarda Kardelja i stric poslednjeg predsednika SFRJ i bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji se, podsećamo vas prilikom raspada bivše države hvalio da je "obavio zadatak".

Prema istorijskim podacima, dugo skrivanim, prilikom dočeka Nove 1945. godine, Marko Mesić, komandant Jugoslovenskog bataljona koji je došao iz SSSR-a i na predlog Kominterne primljen je u KPJ, u znak odanosti partiji ušao je u Crkvu Sv. Andreja i pucao u ikonu Hrista Svedržitelja.

Član Krunskog saveta Matija Bećković za Telegraf kaže da ni Dvor ni Karađorđevići ne žele da ovaj pucanj u Crkvu i sve što je sveto ostane upamćen i da iz tog poteza mnoge buduće generacije uče.

- Taj zločin koji je počinio Marko Mesić treba da ostane za nauk svima i namerno se nije i neće se sanirati. Kako bi svi mogli da vide šta se radilo na ovim prostorima - kaže on.

Prema njegovim rečima, ni Josip Broz Tito, a ni Slobodan Milošević nisu "sakrili taj zločin" jer nisu ulazili u dvorsku crkvu.

- Ni Tito, a ni Milošević nisu ulazili u taj hram koji je godinama bio zatvoren, a niko nije u njega ulazio, dok Crkva nije smela da zahteva dozvolu za bogosluženje u ovoj svetinji. U Crkvu Svetog Andreja Prvozvanog za vreme Brozove vladavine jedino je ušao car Etiopije Hajle Selasije na njegov zahtev. Ovo, nažalost, nije jedini slučaj skrnavljenja Dvora od komunista, nailazili smo i na urezane petokrake na zidu, kao i mnoga druga skrnavljenja - rekao je on.

Bećković dodaje da je ovo zločin za koji svi moraju da znaju, ali i sudbina čoveka Marka Mesića, koji je pucao u Isusa, mora da se obelodani da bi svi znali istinu.

Po tim podacima iz istorijskog arhiva u koje je Telegraf imao uvida, Marko Mesić pre nego što je postao komadant Jugoslovenskog bataljona bio je u sastavu 369 ustaške pukovnije i bio je jedan od 360 ustaša koji su zarobljeni podno Staljingrada u Drugom svetskom ratu.

Posle tog zarobljavanja, stric Stjepana Mesića prelazi u novoformirani jugoslovenski bataljon, koji je kasnije tokom rata prešao u Beograd.

Marko Mesić je odlikovan za hrabrost od strane Josipa Broza Tita, čijem činu je prisustvovao lično i Edvard Kardelj, koji je tada političkom komesaru bataljona Đuri Lončareviću rekao da se "u Beogradu nakupilo mnogo ustaša i mi to moramo raščistiti".

Inače, pored odlikovanja Josipa Broza, Mesić je ranije dobio i odlikovanja od Adolfa Hitlera, Benita Musolinija i Ante Pavelića.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    23. jun 2013 | 20:00

    pa dokle ce srbi da slave tita,ima li neko ovom narodu da otvori oci.

  • Duda

    23. jun 2013 | 21:33

    E, Vlado, vidiš da ti udaraju minuse, a i meni će. Ne znaju dalje od nosa. Tito je upropastio Srbe, slao na Sremski front goloruke mladiće da ginu bez ikakve potrebe, a posle na Goli otok sve one za koje je pomislio da su ga možda provalili ko je i šta je, odlikovao i čuvao ustaše. Ali ovi što gledaju Farmu, a deci kupuju testove i ispite, to nisu u stanju da shvate (a i ne zanima ih).

  • ДАШОНИ

    23. jun 2013 | 20:56

    БОЖЕ ИМА ЛИ КРАЈА ПАТЊИ СРПСКЕ БРАЋЕ И СЕСТАРА, ПРОКЛЕТ БИО КОМУНИСТА И ТИТОИСТА ЗА СВА ВРЕМЕНА,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA