Zaštitniku građana se obratilo 65.000 ljudi!

Prošle godine zaštitniku građana se obratilo oko 16.500 osoba, dok je za pet godina njegovog rada, pomoć zatražilo 65.000 ljudi

  • 0

Za pet godina rada zaštitniku građana se za pomoć obratlo 65.000 ljudi, dok je samo prošle godine pomoć tražilo oko 16.500 osoba.

- To je znak da građani veruju instituciji zaštitnika građana-  rekao je u Valjevu zamenik zaštitnika građana Miloš Janković. On je prdstavljajući projekat koji finansira Norveška, rekao da će građani 14 srpskih gradova i opština, sada, na jednostavniji način, putem video linka, moći da se obrate zaštitniku grašđana.

Od danas će i Valjevci moći video linkom da komuniciraju sa zaštitnikom građana i na taj način zatraže zaštitu svojih prava. U gradskoj biblioteci, mestu gde će biti elektronska veza, predstavljen projekat "Promocija ljudskih i manjinskih prava kroz intenzivniji kontakt Zaštitnika građana sa građanima“, koji će se naredne dve godine realizovati u 14 gradova i opština, među kojima je i Valjevo.

Cilj projekta je da se građanima omogući da ostvare lakši kontakt sa Zaštitnikom građana, dobiju pomoć pri sastavljanju pritužbi i informišu se o radu i nadležnostima ove institucije. Građani će moći, da putem elektronske veze uspostavljene u biblioteci, kontaktiraju Zaštitnika građana dva puta nedeljno, utorkom i sredom, po dva sata, od 13 do 15 časova.

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković kaže da Zaštitnik građana nije zamena za pravne institucije i naglašava da se građani mogu obratiti Zaštitniku tek kada iskoriste sva pravna sredstva.

U Kolubarskom okrugu prošle godine 283 osobe su se obratile za pomoć Zaštitniku građana, najviše pritužbi upućeno je iz Valjeva 155, a najmanje iz Mionice, sedam prijava. Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković kaže da mali broj pritužbi ne znači da su prava zaštićena, niti veliki broj znači da su prava ugrožena.

- Širok je spektar prava na koja se odnose pritužbe građana. Od povrede osnovnih ljudskih, preko manjinskih do imovinskih prava- kaže Janković.

Ovaj projekat se sprovodi uz finansijsku promoć Vlade Kraljevine Norveške i obuhvata, pored Valjeva, Sombor, Vršac, Bačku Palanku, Požarevac, Bor, Zaječar, Jagodinu, Čačak, Užice, Prijepolje, Novi Pazar, Leskovac i Dimitrovgrad.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA