PAJTIĆ: Vode Vojvodine podižu pripravnost na najviši stepen

- U ovom trenutku veliki deo Evrope nalazi se pod vodom. Zbog toga sam naložio Javnom preduzeću Vode Vojvodine da pripavnost podignu na najviši stepen - rekao je Bojan Pajtić

  • 0

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić naložio je danas Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine da podigne pripravnost na najviši stepen i preduzme neophodne mere kako bi bio spremno dočekan veliki talas na Dunavu i drugim rekama, saopštio je danas biro vojvođanske vlade za odnose s javnošću.

Pajtić je sa rukovodstvom Voda Vojvodine obišao ustavu na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Novog Sada kojom se reguliše vodostaj Dunava, kao i centralni magacin tog preduzeća za odbranu od poplava.

- U ovom trenutku veliki deo Evrope nalazi se pod vodom. Zbog toga sam naložio Javnom preduzeću Vode Vojvodine da pripavnost podignu na najviši stepen - rekao je Pajtić istakavši da će u narednim danima sva vodoprivredna preduzeća u pokrajini preduzeti neophodne mere zaštite da bi "ovaj veliki talas, u ovako lošim vremenskim okolnostima, spremno sačekali".

- U proteklih četiri godine, mi smo izgradili, rekonstruisali i sanirali više od 150 kilometara nasipa, što je više nego što se uradilo u proteklih nekoliko decenija i zato spremni dočekujemo izazove koji su pred nama - naglasio je predsednik pokrajinske vlade.

U narednim danima, veliki poplavni talas na gornjem toku Dunava, koji je izazvao poplave u Nemačkoj, Austriji i Češkoj, približava se našoj zemlji.

Vršilac dužnosti direktora Voda Vojvodine Mirko Adžić rekao je da to preduzeće preduzima sve neophodne mere da dočeka dolazak velikih voda, da se saniraju uočena oštećenja na nasipima i da su sva vodoprivredne preduzeća u pokrajini, njih 21, u celodnevnoj pripravnosti, kako bi odbrambena linija bila stabilna i kako bi talas bezbedno prošao kroz našsu zemlju.

Rukovodilac u Vodama Vojvodine Mirko Galonja izjavio je da će se, prema prognozi, već sutra steći uslovi za proglašenje redovne odbrane od poplava jer je Dunav kod Bezdana porastao 70 centimetara za 24 sata a očekuje se da će dan kasnije porasti još toliko, što je uslov za proglašenje redovne odbrane.

Galonja je dodao da će se za nekoliko dana verovatno steći uslovi i za vanrednu odbranu od poplava, koja se kod Bezdana i kod Novog Sada proglašava kad vodostaj Dunava dostigne 700 centimetara, navedeno je u saopštenju.

Najveći vodostaj Dunava u Novom Sadu zabeležen je krajem juna 1965. godine, kada je izmereno 778 centimetara, dok je u aprilu 2006. godine dostigao je 745 centimetara a polovinom juna 2010. izmeren je vodostaj od 696 centimetara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA