Albanija pooštrila kazne za ubistvo i krvnu osvetu

Minimalna kazna za ubistvo povećana je sa 25 na 38 godina zatvora, dok je za ilegalno posedovanje oružja kazna umesto dosadašnjih sedam, 15 godina robije

  • 3

Vlada Albanije danas je uvela strože kazne za počinitelje ubistava i drugih teških zločina u nastojanju da suzbije krvnu osvetu, nasilje i široko rasprostranjeno ilegalno posedovanje oružja.

Albanski ministar pravde Eduard Halimi obelodanio je danas te nove propise, u skladu sa kojima se minimalna kazna za ubistvo povećava sa 25 godina, na 38 godina zatvora, a za ilegalno posedovanje oružja sa sedam, na 15 godina zatvora, u oba slučaja bez prava na podnošenje zahteva za izdržavanje uslovne kazne.

Nasilje u kojem je došlo do ozbiljnih povreda nosi kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora, u poređenju sa sadašnjom kaznom od pet godina zatvora, prenela je agencija AP.

Albanski parlament je odobrio pooštravanje kazni u maju. Visoka stopa kriminaliteta u Albaniji predstavlja veliku zabrinutost pred opšte izbore 23. juna, za šta se često optužuje široko rasprostranjeno ilegalno posedovanje oružja, čemu je doprinela narodna pobuna 1997. godine kada su opljačkane prodavnice oružja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feki

    4. jun 2013 | 19:29

    Tako treba.

  • zika

    4. jun 2013 | 22:22

    prut, IN ti je. ne brini:) pozabavi se malo sa Kacavendom, mani se corava posla i albanijom i njenim zakonima.

  • Prut-in

    4. jun 2013 | 20:24

    Problem je samo sto treba 90% zatvorit onda, idealno za srbijance mogu im zene guzit tih 15 godina pa da vrate sto su to njima turci radili nakon boj na kosovo, tako ce srbi ovladat konacno albankama. Dobar zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA