SPC će primeniti kanonske mere prema Artemiju ukoliko se ne vrati pod okrilje Crkve

Sabor SPC ističe da monah Artemije sa svojim pristalicama čini nekakonsko zborište koje može da postane sekta

  • 7

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da se nada da neće morati da prekine opštenje sa Rumunskom pravoslavnom crkvom čiji pojedini predstavnici nekanonski deluju na području SPC i upozorio da mir i jedinstvo SPC narušava i svrgnuti episkop raško-prizrenski Artemije.

Sabor je najavio dodatne kanonske mere ako se monah Artemije, sa svojim pristalicama, koje čine nekanonsko zborište sa sve izraženijom tendencijom da prerastu u čisti u sektu, u što skorijem roku ne odazove pozivu na povratak Crkvi i vekovnom kanonskom poretku.

Takođe, Sabor je izrazio protest zbog nekanonskih upada u oblasti pod jurisdikcijom SPC i istakao da je zbog sličnih nedopustivih postupaka predstavnika Rumunske Crkve, Jerusalimska Patrijaršija prekinula liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom Crkvom.

Sa žaljenjem je poslata poruka da će, ukoliko pojedinci iz sestrinske Rumunske Crkve ne prestanu sa svojim nebratskim i antikanonskim delovanjem, biti preduzete sve raspoložive kanonske i zakonske mere da se očuva vekovni kanonski poredak, nadi sabor u saopštenju.

Sabor SPC saopštio je i da pruža podršku vladi u očuvanju svetinja na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    5. jun 2013 | 01:01

    Причајте братски са владиком Артемијем и маните се екуменизма са католичком сектом и осталима одпадницима! Упитајте се зашто оде народ и монаси за Артемијем ? Богу се за јединство молите ! А подршку властима и Косову , како може обома да се да кад власт продаде и изда Косово ???

  • Ludi Milojko

    4. jun 2013 | 21:56

    A sto Sabor nikako ne kaze sta se desava sa crkvom u Australiji, zasto vladika Irinej vodi sudske procese koji kostaju milione?

  • TODE

    5. jun 2013 | 08:33

    Dejane ne lupaj gluposti,ako je neko krao bio je to Antun Vilovski a vladika Artemije je sklonjen zato što nije hteo da primi Dzozefa Bajdena!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA