Banke sakrile 50 miliona evra gubitaka

U dostavljenim izveštajima NBS, bilansi se razlikuju za 50 miliona evra i centralna banka će proveriti verodostojnost dobijenih podataka

  • 1

Narodna banka Srbije (NBS) je krajem prošle nedelje pod prismotru stavila 13 banaka zbog neslaganja finansijskih izveštaja o nivou problematičnih kredita. Ove banke su dostavile izveštaje čiji bilansi se razlikuju za 50 miliona evra i centralna banka će proveriti verodostojnost dobijenih podataka.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju u pitanju su i domaće i strane banke, sa velikim i malim učešćem na našem tržištu. S obzirom na to da zvaničnih podataka iz Centralne banke nema, ostaju samo pretpostavke stručnjaka da su pojedini bankari fingirali izveštaje, kako bi smanjili gubitak.

NBS može da stavi pod prismotru banku u slučaju kada utvrdi da otežano posluje, odnosno da je njen rad ugrožen, a u ovom slučaju zbog rizičnih i teško naplativih zajmova.

Prema poslednjim podacima, banke ne mogu da naplate oko 2,5milijarde evra ili četvrtinu ukupno odobrenih kredita.

- Banke za problematične kredite izdvajaju velike rezervacije i ona je na nivou celog bankarskog sektora Srbije 124 odsto. Ti zajmovi su u potpunosti pokriveni, ali zbog njih banke imaju manji profit. Banke ne odobravaju svesno kredite, koje kasnije ne mogu da naplate, jer svakog klijenta proveravaju. Naravno, ima izuzetaka, ali generalno gledano, problemi nastaju neočekivano. Ni firme ne vraćaju uzete zajmove iz hira, već zato što zapadaju u probleme. Neke izgube tržišta i ne mogu da prodaju robu, druge ne mogu da naplate isporučenu robu..To je začarani krug - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratko

    5. jun 2013 | 07:58

    Zasto su banke davale kredite a sada nemogu da naplate ,obicni gradjani nisu uzeli bas neke kredite vec su uzeli sve moj do mojega kum do kuma itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA