Poplavni talas stigao na Dunav kod Bezdana, redovna odbrana od poplava

Za sada ne preti izlivanje reka i ugrožavanje naselja i objekata, kažu u sektoru MUP-a za vanredne situacije

  • 0

U Srbiju je danas na Dunavu kod Bezdana stigao vrh poplavnog talasa, a nadležni, iako ocenjuju da za sada ne prete poplave koje su pogodile druge delove Evrope, najavljuju pojačano angažovanje ljudstva i mehanizacije.

- Od jutros smo u redovnoj odbrani od poplava jer se vodostaj približio granici od 500 centimetara. Očekujemo da Dunav narednih dana raste i do pola metra dnevno - rekao je Radoslav Josić, zamenik rukovodioca odbrane od poplava na sektoru D 12 od Bezdana do Bogojeva.

Zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Ðorđe Babić je naveo da za sada ne preti izlivanje reka i ugrožavanje naselja i objekata, upozorivši na mogućnost ugrožavanja objekata u divljim naseljima na obalama reka.

Babić je rekao i da se lokalne samouprave pripremaju za vrh poplavnog talasa, a da su ekipe Sektora za vanredne situacije već na terenu gde prate situaciju.

MARIĆ: DRŽAVA NE SME DA ŠTEDI

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je jutros da se nadležne službe pripremaju kako bi se u Srbiji sprečile poplave koje su zahvatile Evropu, ali je i poručio da država ne sme da štedi na prevenciji i zaštiti od vanrednih situacija čiji se budžet, kako kaže, smanjuje iz godine u godinu.

Marić je, gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Srbije rekao da je zakazana sednica nadležnih službi koje će preduzeti sve korake kako reke ne bi preplavile nasipe, ali je istakao da bismo, ukoliko bi nadošla ogromna količina vode, "videli iste scene kao u Evropi".

- Budžet za ove namene se smanjuje od 2006. i služi da bi se pokrili troškovi od prethodne godine. Prošle godine nam je obećano deset miliona evra i sada čekamo politički dogovor da vidimo da li će taj novac ostati u našoj kasi - rekao je Marić.

(Telegraf.rs / Tanjug, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA