Katolici poklanjaju SPC hram za 1.000 ljudi!

Odluka o poklonu Crkve Nojlerhenfeld od strane bečke nadbiskupije srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču konačno će biti realizovana

  • 1

Crkva Nojlerhenfeld biće predata srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču, kao što je bilo odlučeno pre skoro tri godine. Naime, nadležna žalbena instanca u Vatikanu odobrila je sada odluku bečke nadbiskupije.

Odluka o poklonu crkve naišla je na protivljenje parohijana oko Tadeuša Cohona, pre svega Poljaka, koji su bili okupljeni oko crkve Nojlerhenfeld.On je najvišoj rimokatoličkoj instanci "Apostolskoj signaturi" uputio žalbu na odluku bečke nadbiskupije.

Ta žalba je u potpunosti odbačena, saopštila je nadbiskupija. Istovremeno je Vatikan kritikovao što Savet sveštenika nadbiskupije nije bio konsultovan s tim u vezi.

Pošto je to u međuvremenu učinjeno i Savet dao pristanak, više nema prepreka na putu spajanja dve rimokatoličke parohije kao i poklonu crkve srpskim pravoslavcima.

Promene, kako ističe nadbiskupija, su deo reforme biskupije, kojom se reaguje na demografske promene, to jest smanjeni broj katolika.

Crkva Nojlerhenfeld će biti poklonjena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, to jest najbrojnijoj pravoslavnoj crkvi u Austriji, koja broji više od 100.000 vernika u Beču i trenutno raspolaže sa samo tri crkve.

Kardinal insistira da se zbog smanjenja katolika vernika nijedna crkva ne zatvori već da se pokloni onim crkvama koje nemaju dovoljno bogomolja, što se posebno odnosi na pravoslavne. Pre više godina poklonjene su dve crkve koptima.

Rimokatolička nadbiskupija u Beču i Srpska pravoslavna crkvena opština u glavnom gradu Austrije potpisale su, početkom prošle godine ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu.

Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda.

Hram koji Crkvena opština dobija na poklon daleko je veći od aktuelne crkve i može da primi preko 1.000 vernika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    5. jun 2013 | 15:36

    A malo je to našim popovima bar pola zemlje poklonite,ima ih puno pa nemaju mesta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA