VEROVALI ILI NE: Srbi nedeljno preko PayPala naruče robu vrednu 3 miliona evra, Carina zakrčena!

Za samo nedelju dana u Srbiju je pristiglo iz inostranstva 20.000 poštanskih pošiljki koje su poručene preko interneta, navode za Telegraf u Upravi carina

  • 15

Iako je PayPal počeo da radi u Srbiji početkom aprila ove godine, ne jenjavaju problemi sa kojima se suočavaju građani koji kupuju robu preko interneta.

Da kupovina putem PayPala nije nevažna pokazuje podatak da za nedelju dana građani Srbije, na ovaj način, poruče robu u vrednosti od 3 miliona evra!

Prva zamerka u radu PayPala u Srbiji odnosi se na nemogućnost da se primaju uplate iz inostranstva. Za sada naši građani mogu samo da plaćaju i šalju novac.

Kako je obećao premijer Ivica Dačić, prilikom nedavne posete kompaniji PayPal u Americi, ovaj problem će uskoro biti rešen, mada nije precizirano kada.

- Uključena je samo jedna opcija, da mi kupujemo robu iz inostranstva. Tražio sam da što pre dogovorimo puštanje u rad i druge, da možemo da prodajemo svoje proizvode preko interneta u svetu - poručio je Dačić.

On je rekao da će i ova druga funkcija uskoro biti uključena, ali da se mora još uskladiti zakonska regulativa, kako bi sve to bilo u skladu sa srpskim zakonskim propisima.

Da se PayPalu ne raduje samo Dačić, videlo se iz izjave ministra trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, kada je ovaj sistem pušten u Srbiji.

- To je velika stvar za građane Srbije, ali i šansa za privredu da iskoriste sve mogućnosti elektronskog poslovanja i trgovine preko interneta - rekao je Ljajić.

Druga zamerka odnosi se na ne baš precizno informisanje javnosti o troškovima kupovine preko PayPala.

Prvobitno je saopšteno da se neće plaćati carina na porudžbine do 50 evra, koje su naručne iz inostranstva od pravnog lica. Ukoliko građani kupuju od fizičkih lica, granica za plaćanje carine povećava se na 70 evra.

Međutim, kada su građani masovno počeli da naručuju robu, sačekalo ih je obaveštenje da ipak nešto moraju da plate. Na porudžbine do 50 evra, ne plaća se, doduše, carina, ali se plaća PDV. Zbog svega toga, u carini sada imaju dosta posla.

Kada građani preko interneta kupuju vredniju robu, primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10 odsto.

Ali, ni tu nije kraj mukama sa PayPalom. Jasna Matić, savetnica u Ministarstvu finansija, priznaje da početak rada PayPala u Srbiji prate manji problemi.

- Problemi su pre svega u praksi carinjenja i isporuke, jer je ogroman teret na Pošti i Carini doveo i do nekih zastoja i nešto sporije isporuke, a i praksa carinjenja se poneki put ispostavi kao problematična - rekla je ona.

Matićeva ističe da carinske službe pre svega traba da naprave neke procedure za ocenu vrednosti samih pošiljki, budući da carinici po zakonu imaju pravo da procenjuju šta je prava vrednost pošiljki.

- Kompanja PayPal spremna je da omogući firmama iz Srbije da naplaćuju robu i usluge, ali još postoje zakonske nejasnoće - da li naši građani imaju pravo da imaju račune u inostranstvu i da li se PayPal račun smatra računom u inostranstvu ili samo transakcionim računom, koji onda nema ograničenje - navela je Matić.

U Upravi carina kažu da je od uvođenja PayPal servisa u Srbiji uočen pojačan obim uvoza pošiljaka u poštanskom saobraćaju putem interneta od 10 do 15 odsto u odnosu na period pre njegovog uvođenja.

- Od 27. maja do 03. juna pristiglo je iz inostranstva 20.000 poštanskih pošiljki koje su poručene preko interneta - navode za Telegraf.rs u Upravi carina.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glas Razuma

    5. jun 2013 | 17:48

    A zasto mi uopste placamo PDV na nesto sto nismo kupili u Srbiji...nego samo gledaju kako da iscede suvu drenovinu ... moreeeeeeeee BLJUC

  • dt

    5. jun 2013 | 18:38

    Predlazem redakciji Telegrafa da naprave mali ekspeiment i da naruce nesto preko neta i sami da se uvere koliko dugo roba putuje, koji su problemi da carinom. Najveci problem je sto vi skupu robu mozete da nadjete jako jeftino online na akcijama. Medjutim, nasa carina ne priznaje te racune, i naplati vam carinu kao da ste proizvod kupili u Srbiji po vecoj ceni.

  • Ivan

    5. jun 2013 | 18:08

    Zato sto ne moras da platis porez tamo gde kupis, ako ne zivis u toj zemlji. Tacnije, trazis povracaj. Inace, ne branim nas sistem, nema zemlje gde se vise otima...((((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA