Devet miliona dinara za zdrave zube

Domovi zdravlja u devet opština u Srbji dobili su po 1,1 milion dinara, a ideja je da oni koji nemaju pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu, mogu korstiti te usluge šest meseci

  • 0

Devet domova zdravlja u devet opština u Srbji dobilo je po 1,1 milion dinara za unapređenje kvaliteta rada stomatološke zdravstvene službe i oralnog zdravlja stanovnika, koji će biti utrošeni za nabavku opreme, nove prostorije i zdrasvtevni kadar.

Ugovore o dodeli finansijskih sredstava predstavnicima domova zdravlja u Klubu poslanika uručila je ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović koja je rekla da ovaj projekat ima za cilj da pomogne lokalne zajednce i zdravstveni sistem na različite načine.

Ona je istakla da se ministarstvo ovoga puta opredelilo da to bude stomatološka zaštita.

- Ideja je da svi oni koji nemaju pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju je kroz ovaj projekat u ovim opštinama. Dakle, radno aktivni, oni koji nisu osugurani mogu koristiti u narednih šest meseci ova sredstva - nagalsila je Ðukić Dejanović.

Ona je dodala da će u ovim projektom biti obuhvaćeno oko 4.000 građana.

- Time ćemo svakako unaprediti zdravstveni status i to treba da bude model i za druge zdravstvene sfere... U ovom momentu je kriterijum bio da novac ide opštinama koje imaju manje od 50.000 stanovnika - ukazala je ministarka.

Ona je precizirala i da je jedan od kriterijuma bilo i prethodno istraživanje o oralnoj higijeni, odnosno rezultati u tim opštinama.

Projektom "Dils" Ministarstva zdravlja domovi zdravlja će dobiti finansijsku pomoć za pružanje besplatnih stomatoloških usluga za radno aktivno stanovništvo starosti od 19 do 64 godine u periodu od šest meseci.

Planiran je i obuhvat od 3.600 do 4.000 građana što podrazumeva oko 9.000 jednopovršinskih i dvopovršinskih plombi, 4.500 vađenje zuba, 800 totalnih i parcijalnih protetskih nadoknada, kao i 3.600 uklanjanaja mekotkivnih i tvrdih naslaga.

Upitana kakva je situacija u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, ministarka je rekla da je u momentu kada je ona preuzela rukovođenje tim sektorom, zatekla veoma lošu situaciju - kako u pogledu kadra, tako i državnim institucijama.

Ona je podsetila da je Ministarstvo zdravlja početkom godine proširilo prava na besplatne stomatološke usluge, koje su obezbeđene i za studente, trudnice, porodilje i nezaposlene.

Za ove kategorije stanovništva obezbeđen je veći broj zaposlenih u stomatološkim službama, i to u 20 opština.

Naime, osim izabranog stomatologa i ugovorenih specijalista, prošireni su ugovoreni timovi za ortodonciju, a u opštinama u kojima živi manje od 10.000 stanovnika prošireni su timovi opšte stomatologije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA