Bez posla uskoro ostaje 25.000 ljudi

Pokrivanje dugova tih preduzeća državu godišnje, u proseku, košta oko 220 miliona evra, a izgledi da će u dogledno vreme neko od njih naći vlasnika sve su manji

  • 6

Čak 25.000 ljudi, prema grubim procenama, moglo bi da ostane bez posla, ako Vlada ostane dosledna i ugasi 75 od ukupno 175 preduzeća u restrukturiranju.

Iako spisak preduzeća za gašenje zvanično još nije napravljen, "Blic" saznaje da će kandidati za tu listu biti i smederevski "Želvoz", IMT, FAP Priboj, Fabrika kablova Jagodina, "PZP Vranje", nekoliko kruševačkih firmi...

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da u 175 preduzeća u restrukturiranju radi oko 54.000 ljudi, mada sindikati tvrde da ih ima više.

- Napravili smo popise i broj radnika je oko 63.000, a polovina bi mogla da ostane bez posla. Zasad, retko ko prima platu redovno, dok većini zarada kasni oko šest meseci - kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Pokrivanje dugova tih preduzeća državu godišnje, u proseku, košta oko 220 miliona evra, a izgledi da će u dogledno vreme neko od njih naći vlasnika ave su manji.

- U beogradskoj Industriji motora i traktora se dosad ništa nije uradilo, a firma je živela kroz subvencije. Ako vlada misli da je održi u životu, morala bi prvo da uradi ozbiljnu studiju. Sada ukupan dug iznosi 170 miliona evra, a trećina tog iznosa su kamate na glavnicu - kaže izvor "Blica" iz IMT.

Na listi firmi za gašenje, mogao bi da se nađe i "FAP Priboj", jer su svi investitori s kojima se donedavno pregovaralo odustali od ulaganja.

Smederevska Fabrika železničkih vozila "Želvoz" od aprila je ponovo firma u restrukturiranju, a radnici su zabrinuti da bi firma mogla da se nađe na spisku onih koje će država da ugasi.

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata-Niš

    5. jun 2013 | 15:53

    A i oni su pričali da će zapošljavati a ne otpustati.

  • Bs

    5. jun 2013 | 18:01

    ma nije moguce, kako to moze da se desi kada SNS extra vodi ovu drzavu... hahahahaha

  • Lud Zbujen

    5. jun 2013 | 16:32

    Dokle vise nas unistavate daj skinite vise toog dinkica im i za njega mesta u zatvoru i dobra je klopa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA