Južna i Severna Koreja postigle dogovor o Kaesongu

Severna Koreja je saopštila da je otvorena za razgovore sa Južnom Korejom na ponovnom otvaranju industrijskog kompleksa Kaesong, koji je zatvoren u aprilu zbog rasta tenzija između te dve zemlje

  • 0

Severna i Južna Koreja su se dogovorile danas da razgovaraju o ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone Kaesong i verovatno i drugim pitanjima, prenose agencije.

Severna Koreja je saopštila da je otvorena za razgovore sa Južnom Korejom na ponovnom otvaranju kompleksa Kaesong, koji je zatvoren u aprilu zbog rasta tenzija između te dve zemlje.

Saopštenje Pjongjanga preneli su državni mediji, a to je prvi javni odgovor na predlog Seula još iz aprila da se razgovara o budućnosti kompleksa, preneo je AP.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navelo je da "pozitivno prihvata" saopštenje Severne Koreje i dodalo da će kasnije objaviti kada i o čemu će se tačno razgovarati.

Industrijska zona Kaesong, čije se poslovanje oslanjalo na jeftinu severnokorejsku radnu snagu i južnokorejska novčana sredstva i znanje i iskustvo, bila je poslednji preostali simbol saradnje između dve Koreje sve dok u aprilu zvanični Pjongjang nije zabranio Južnoj Koreji pristup kompleksu i povukao oko 50.000 radnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA