Na Gradini zaplenjeno 850.000 evra (FOTO)

Trojica nemačkih državljana turske nacionalnosti rasporedili su novac u dve torbice - u jednoj se nalazilo 350.000 evra, a u drugoj 500.000

  • 1

Carinici na graničnom prelazu Gradina sprečili su trojicu nemačkih državljana turske nacionalnosti da iz Srbije iznesu 850.000 evra.

Na pitanje o tome šta imaju da prijave za carinsku kontrolu, odgovorili su da nemaju ništa, ali su se carinici, sumnjajući u njihov odgovor, ipak odlučili za pregled.

Nakon detaljne kontrole vozila, prtljaga, pa i ličnog pretresa, utvrđeno je da kod sebe imaju veliku količinu novca koju nisu prijavili na ulazu u zemlju.

Novac je bio raspoređen u dve torbice i to tako što se u jednoj nalazilo 350.000 evra, a u drugoj 500.000.

Jedan od putnika, koji se prijavio kao vlasnik pomenutog novca, tvrdio je da je novac podignut iz banke i pokazao dokument za koji tvrdi da je potvrda o poreklu.

Kako, međutim, nije imao Potvrdu o unosu stranog efektivnog novca u Republiku Srbiju, njemu i njegovim saputnicima vraćen je dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, dok je preostala suma privremeno zadržana do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Unos novca u zemlju je i dalje neograničen, ali su svi putnici u obavezi da, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Putnik koji pomenutu sumu unosi, odnosno iznosi iz zemlje, prijavljuje to na obrascu prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice i ta potvrda svedoči o poreklu novca i omogućava putniku da tranzitira do krajnjeg odredišta bez bojazni da će mu novac biti zadržan.

Pretpostavlja se da je novac bio namenjen kupovini narkotika u nekoj od zemalja gde se heroin proizvodi i prodaje "na veliko", Turskoj ili Avganistanu. Tamo kilogram najčistijeg heroina košta do 10.000 dolara, ali njegova vrednost na putu do ulice uvećava se nekoliko puta.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • нај српкиња

    6. jun 2013 | 13:25

    Пола запалили а пола задржали ;) тако то функционише!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA