ZAPELO OKO NOVCA: Peconi tražio "Al Dahri" 50 miliona dolara za Luku Dunav u Pančevu! (FOTO)

Kompanija iz UAE i "INVEJ grupa" vode pregovore o kupovini pančevačke luke, ali su razgovori zapali u ćorsokak zbog odbijanja "Al Dahre" da plati previsoku cenu

  • 10

Kompanija "Al Dahra" iz UAE, pored potpisivanja memoranduma o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva, sporazuma o prodaji zemljišta i izgradnji Luke Pančevo, vodi pregovore i s "Lukom Dunav AD" Pančevo, koja je u vlasništvu "INVEJ holdinga", čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, oko otkupa i zakupa luke.

Međutim, pregovori su zapali u ćorsokak zbog ponuđene cene, saznaje Telegraf.rs!

- Predstavnici "Al Dahre" i "INVEJ holdinga" sastali su se već nekoliko puta i razgovarali o svemu, ali su dogovori trenutno usporeni jer je kompanija iz UAE dala veoma nisku cenu, dok je s druge strane postavljena cena koja je pet puta veća od realne - kaže za naš portal izvor iz Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, "Al Dahra" nema nameru da za pančevačku luku izdvoji novac ni blizu realne cene, dok "INVEJ holding" traži mnogo veću sumu od ponuđene.

- Sve je još u početnoj fazi realizacije posla. Još se, kako se to kaže, opipava puls, a krupne teme će tek doći na red - kaže sagovornik Telegrafa, koji je uveren da će doći do dogovora dve strane.

Prema našim informacijama, vlasnik "INVEJ holdinga" tražio je "Al Dahri" za prodaju Luke Dunav u Pančevu sumu od pedeset miliona dolara.

- Razgovori su vođeni, ali su za sada obustavljeni jer je pred nas izneta cena za kupovinu luke od pedeset miliona dolara, što je zaista mnogo. I pored toga ostajemo u Srbiji, a potpisivanjem ugovora s Vladom Srbije imamo izlaz na reku kod Pančeva, pa ćemo najverovatnije tu napraviti svoju luku. Pokušali smo da nađemo lakši način, ali nije išlo - kaže za naš portal sagovornik blizak "Al Dahri".

Iz kompanije "INVEJ" nisu želeli zvanično da komentarišu saznanja Telegrafa, ali su nam potvrdili da je bilo kontakata s "Al Dahrom".

Podsetimo, Srbija i kompanija "Al Dahra" potpisale su memorandum o dokapitalziaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i sporazum o prodaji zemljišta i izgradnji Luke Pančevo. Te dokumente potpisali su ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i generalni direktor "Al Dahre" sultan Hamad Saed Al Šansi i zamenik gradonačelika Pančeva Saša Pavlov.

- Memorandum o dokapitalizaciji JRB predviđa ulaganje od 20 do 40 miliona evra, čime bi "Al Dahra" dobila 30 do 49 odsto akcija tog preduzeća, koje je sada u vlasništvu države - rekao je tada Mlađan Dinkić.

Tom prilikom ugovoreno je da "Al Dahra" kupi 43 hektara zemljišta koje je u vlasništvu grada Pančeva, u neposrednoj blizini Luke Pančevo i Azotare, po ceni od 10.000 evra po hektaru, kako bi ta luka bila najveća u Srbiji.

U izgradnju Luke Pančevo, po prvim procenama, "Al Dahra" će uložiti pet miliona evra.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cuvar casti

    12. jun 2013 | 13:15

    kada ce taj peconi i ostali da vise zavrse iza resetaka

  • Mea pervitas

    12. jun 2013 | 13:23

    O zemljo Srbijo!! O zemljo Srbijo!!! Place mi se,dusa i srce me bole.Ko nam vodi pregovore.Gde su nam posteni i pravedni ljudi da nam vode zemlju i ekonomiju.Kriminalci bivsi i sadasnji gurnuse ih u zapecak.Bruka!!!Sramota!!!Digni se Srbine i nedaj!!!!Puu!!!

  • Raja

    12. jun 2013 | 15:41

    A koliko je Peconi platio luku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA