ZAŠTO SE PUTIN RAZVEO: Čekao da Medvedev poraste, zato što je gej... (FOTO)

Iako je razvod ruskog predsednika tek saopšten javnosti, društvene mreže već su prepune nagađanja. Osim glavnog "krivca", gimnastičarke Aline Kabajeve, koja s njim navodno ima dete, najzanimljiviji komentari vezani su za ruskog premijera

  • 5

Ruski mediji reagovali su neobičnim saosećanjem na objavu razvoda predsednika Vladimira Putina, ocenivši da se, obaveštavanjem javnosti o tome, razbijaju stroga pravila o čuvanju privatnosti života lidera te zemlje. Međutim, svetske medije nije previše iznenadila vest o razvodu prvog čoveka Rusije jer se davno spekuliše da on ima dete sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom.

Putin i njegova sada već bivša supruga Ljudmila, retko viđani zajedno u javnosti, objavili su kraj svog braka u četvrtak, u intervjuu ruskoj televiziji, dva meseca pre nego što se navršava 30. godišnjica od njihovog venčanja. I o njegove dve ćerke malo se zna, ali se spekuliše da su obe udate za strance, a da je starija u avgustu postala i majka.

Postoji samo jedna fotografija odrasle Marije Putin, starije ćerke, na internetu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov nije mogao da kaže kada će se oni formalno razvesti, dodajući da to nije bitno, a Radio Komersant je pohvalio to što su oni obavestili javnost o razvodu, umesto da žive dvostruki život.

Jedan od najprodavanijih ruskih tabloida Moskovski Komsomolets pripisao je predsedniku razbijanje dugogodišnjeg tabua, s obzirom na to da ruski lideri, za razliku od američkih kolega, generalno čuvaju svoj privatan život od očiju javnosti.

Potez Kremlja da zvanično objavi Putinov razvod razbio je tabu na privatne živote lidera te zemlje koji je dugo trajao, navodi agencija Frans pres.

- Za Rusiju to je pojava koja se ranije nije javljala, tokom proteklih 200 godina nijedan ruski lider nije otkrivao detalje iz svog privatnog života - rekla je Olga Kristanovskaja, ugledni sociolog koji proučava elite.

Među elitama i običnim Rusima su već godinama kružile glasine da je Putinov brak sa Ljudmilom, bivšom stjuardesom, možda već godinama "mrtav".

Ruski mediji su 2008. godine pisali da Putin namerava da se oženi bivšom gimnastičarkom Alinom Kabajevom, dobitnicom Olimpijske medalje i poslanicom u Dumi. Kružile su glasine da oni imaju zajedničko dete.

Kabaeva je demantovala da je dete koje na jednoj fotografiji drži u naručju njeno, tj. njena pres-služba je saopštila da se to njen nećak.

Iako ni Putin ni Kabajeva nisu potvrdili te glasine, oni su viđeni i fotografisani zajedno na nekim javnim događajima.

RAZVOD NEĆE UTICATI NA PUTINOV REJTING

Zahtev za razvod braka Vladimira i Ljudmile Putin još nije predat nijednom matičaru, prenose šturo ruski mediji, koji se trude da ostanu suzdržani.

Ruski mediji se zadržavaju na komentarima kako će razvod uticati na rejting predsednika i na prenošenje ocena zapadnih medija.

Najavljeni razvod ruskog predsednika Vladimira Putina od Ljudmile Putin posle 30 godina braka neće bitno uticati na njegov rejting, prenose ruski mediji mišljenja politikologa.

Politikolog Jevgenij Minčenko za RIA novosti ocenjuje da će se vest o razvodu pre odraziti na povišenje rejtinga nego na njegovo smanjenje, uz objašnjenje da se društvo u Rusiji prema razvodima odnosi tolerantno, da su mnogi kroz to prošli.

Postupak Putina, objavljivanje razvoda preko medija, Dmitrij Abzalov je nazvao hrabrim i časnim.

PUTINOVI ČEKALI DA MEDVEDEV PORASTE

Vest o razvodu se mnogo više komentariše po internet forumima, društvenim mrežama i Tviteru.

Od sinoć ne prestaju šale na račun razvoda i mogućeg uzroka tog razvoda.

Tako se, na primer, pominje da bi pri razvodu Ljudmila Putin trebalo da dobije deo Rusije iza Urala, da se nisu ranije razveli jer su čekali da Medvedev (premijer Rusije) poraste, da se Putin razvodi jer njegova žena ne voli javnost i da putuje, te da će sada naći fleksibilniju ženu.

Kao dokaz da Putin već neko vreme ima drugu ženu, blogeri su koristili rođendansku čestitku predsednika Čečenije Ramzana Kadirova Ljudmili Putin gde je preko Tvitera napisao da čestita rođendan prvoj ženi predsednika.

U Rusiji razvodi nisu retkost, više od polovine brakova završi razvodom, ali jesu retkost za lidere Rusije.

Vladimir Putin biće prvi lider Rusije ili Sovjetskog Saveza koji se razveo za vreme mandata.

To što se Ljudmila Putin nije pojavljivala u javnosti nije neobično za prve dame u Rusiji ili ranije u SSSR-u.

Osim Raise Gorbačov, žene bivšeg predsednika ŠSR-a Mihaila Gorbačova, sve prve dame bile su u senci i van pogleda javnosti.

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    7. jun 2013 | 18:28

    Neizivljena dzukela/ da dzukela/ .Ljudmila muje bila dobra 30 godina i sad ne valja. Umslja da je car. Pasce u ocima onih koji su ga obozavali. I ja sam bio jedan od njih, ali od sada on je za mene jedan sljam vise. Bljak

  • Najlon

    8. jun 2013 | 13:39

    hahah ajde da vidim slobodne medije da napisu šalu kako je Obama gej npr ili da Merkelova voli anal fisting..pozdrav prestravljenoj redakciji :))

  • Duda

    7. jun 2013 | 16:24

    Ima pravo da se razvede. Šta se to koga tiče? Bolje nego da živi u laži.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA