BiH: Stranci će rešavati problem JMBG?

Sarajevski studenti traže od Valentina Incka da iskoristi svoja "bonska ovlašćenja", nametne Ustavne promene, sprovede ustavne reforme i nametne Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Incko: "Najbolje bi bilo da se, sticajem okolnosti koje imamo, ubrza domaći proces, ali moguće su i druge opcije međunarodne zajednice"

  • 3

"Slučaj JMBG", koji već danima okupira javnost u Bosni i Hercegovini, mogao bi da dobije i međunarodni epilog: sarajevski studenti traže od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da iskoristi svoja ovlašćenja u ovoj oblasti, dok on ne isključuje da to pitanje bude rešeno i "drugim opcijama međunarodne zajednice".

Akademci iz Sarajeva, koji su na protestu podržali zahteve demonstranata za donošenje zakona o matičnom broju, pozvali su građane da im se pridruže i na protestima u ponedeljak 10. juna. Njih je na poslednjem protestu, kako su rekli, bilo oko 1.500, a u ponedeljak se nadaju većem odzivu, s namerom da u Parlamentu BiH zastupnicima predaju svoje zahteve.

Učesnici protesta prethodno su ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika usmeno zatražili da on iskoristi "bonska ovlašćenja", nametne Ustavne promene i sprovede ustavne reforme. Oni su insistirali da visoki predstavnik nametne i Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Prethodno su bili okupljeni ispred Parlamenta BiH i zgrade Kantona Sarajevo, a među njima je bilo, kako je javio Glas Srpske, i onih ogrnutih ratnim zastavama Armije RBiH.

Inače, studenti Univerziteta u Sarajevu su tokom protestne šetnje poručili političarima u BiH da ne protestuju samo zbog rešavanja problema jedinstvenog matičnog broja već i zbog sveukupne situacije studenata u Sarajevu.

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da je cilj protesta u Sarajevu, kada je bila blokirana zgrada institucija BiH, bio politički pritisak koji treba da dovede do intervencije međunarodne zajednice i Kancelarije visokog predstavnika. On je to rekao posle posebne sednice vlade na kojoj je odlučeno da funkcioneri iz RS, članovi tela vlasti BiH, do daljnjeg ne idu na posao u Sarajevo jer se tamo ne osećaju sigurno.

INCKO: MOGUĆE OPCIJE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

- Najbolje bi bilo da se, sticajem okolnosti koje imamo, ubrza domaći proces, ali moguće su i druge opcije međunarodne zajednice - rekao je predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Kako su preneli mediji u BiH, on je podsetio da je za sledeću nedelju sazvao vanrednu sednicu Saveta za sprovođenje mira, koji će raspravljati o tom pitanju.

- U najkraćem vremenu, već iduće nedelje, sazvaću vanrednu sednicu 12 ambasadora PIC, kako bi našli rešenje što je brže moguće u korist građana i kako bi mogli da sa političarima u pravnom, dobrom smislu, na čist način, nađemo trajno rešenje za JMBG - dodao je Incko.

On je istakao da je sazivanje vanredne sednice PIC obećao učesnicima protesta koji su do ranih jutarnjih časova opsedali državne institucije BiH, nezadovoljni zbog nepostojanja trajnog rešenja problema JMBG-a. Učesnici protesta držali su u blokadi do ranih jutarnjih časova zvaničnike BiH, službenike i oko 350 stranaca, koji su učestvovali na Skupštini evropskog fonda za jugoistočnu Evropu.

Oni su, uz posredovanje Incka, evakuisani pod policijskom pratnjom.

Incko je, međutim, morao da učesnicima protesta obeća da će se problemom JMBG-a, zbog kojeg je obustavljeno izdavanje ličnih isprava novorođenim građanima, pozabaviti međunarodna zajednica, odnosno upravni odbor PIC-a na vanrednoj sednici sledeće nedelje.

Ovi protesti organizovani su jer političke stranke iz RS insistiraju da se u BiH uspostave potpuno nova registraciona područja za davanje JMBG, koja neće prelaziti međuentitetsku granicu, dok bošnjačke stranke žele da područja budu bez međuentitetske podele.

Naime, Bošnjaci traže da u jedno registraciono područje uđu Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je bilo pre rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mery Lu

    7. jun 2013 | 23:27

    Sramota za bh politicare! Neka im ovo bude pouka! Dok se oni prepucavaju gradjani trpe...dosta je vise! Postalo je nevazno ko je iz kojeg entiteta, politika koju vode im se obija o glavu...KONACNO!

  • D.M.

    7. jun 2013 | 22:28

    Do intervencije medjunarodne zajednice mora doci, jer su domaci politicari naoruzani kriminalom, korupcijom i manipulacijom naroda! Ko ce onda o narodu njihovom da brine nego medjunarodna zajednica

  • kutija

    8. jun 2013 | 00:53

    Kojoj ludi je palo na pamet da menja JMBG kad je več usklađen sa EU? Pa niti jedna država bivše YU to nije menjala od 1976g. kad je uveden do dana današnjeg. Sve su taj Zakon, formu i procedure zadržale do danas. Jer zamisli sad to menjati pored ovolike krize, a taj broj je na svakom važnijem i ID dokumentu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA