ISTANBUL: Demonstranti uz muziku prkosili Erdoganu

Hiljade demonstranata su ponovo zauzele centralni istanbulski trg Taksim, zahtevajući osmog uzastopnog dana ostavku premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana

  • 4

Prkoseći pozivu premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odmah obustave protest, demonstranti su došli na centralni istanbulski trg Taksim uz muziku i antivladine parole, a napetost je bila manja nego prethodnih večeri.

Pred hiljadama svojih pristalica, premijer je prethodnu noć oštro zatražio da se smesta okončaju antivladini protesti koji potresaju Tursku.

- Ne možemo ostati nemi pred onima koji remete mir i pokušavaju da skrenu demokratiju - rekao je Erdogan.

Komesar za proširenje EU Štefan File je u Istanbulu osudio intervenciju policije protiv demonstranata i poručio da "u demokratiji nema mesta" za policijsku silu.

Govoreći na skupu, Erdogan je kazao da je Turska otvorena za "demokratske zahteve" i rekao da je njegova vlada "protiv nasilja, vandalizma i akcija koje prete drugima u ime slobode".

Demonstracije su počele u Istanbulu pre više od nedelju dana zbog vladinog plana za rušenje parka na trgu Taksim radi izgradnje tržnog centra. Posle grubog obračuna policije sa demonstrantima, protesti su se proširili na druge gradove i prerasli u antivladine proteste.

U demonstracijama je poginulo četvoro ljudi, a nekoliko stotina je povređeno i privedeno.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina122

    8. jun 2013 | 13:53

    Erdogan, veoma pametan, sposoban i mudar covjek! On je trn u oku Americi i njenim evropskim saveznicima Evropska unija tone a Turska ekonomija nikad jaca...

  • Bosnjak

    8. jun 2013 | 00:51

    Odsvirat ce vama Erdogan pjesmicu u ''cuzi'' ako bog da!

  • Pele

    8. jun 2013 | 07:59

    Sve je to organizovao Odzalan i gospodin Erdogan samo pokusava da rastera PKK teroriste sa trga. @Bosnjak: mrs u Tursku i pomozi Erdoganu.Povedi i familiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA