RASPRODAJA: Albanci kupuju Gračanicu?

Zemljište iznad manastira navodno je ilegalno prodato Albancu od strane kosovske agencije za privatizaciju. Iako prodaja još uvek nije konačna, Srbi iz ovog dela Kosova strahuju

  • 10

Kosovska agencija za privatizaciju ilegalno je prodala 300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljiša u srcu Gračanice, čiji je vlasnik društveno preduzeće "Ratar". Postoji bojazan da bi jedna od posledica ove prodaje mogla biti promena etničke strukture stanovništva.

Kako pišu "Večernje novosti", radi se o zemljištu iznad manastir Gračanica, koje se prostire do oboda okolnih srpskih sela Sušica i Livađe. Iako Agencija još uvek nije ozvaničila ovu prodaju, Srbi u Gračanici tvrde da je imanje prodato Albancu.

- Odmah po overavanju prodaju možemo očekivati da će novi kupac, koji je nesumnjivo Albanac, rasparčati imanje koje će prodati po daleko višoj ceni i to Albancima, jer Srbi neće imati novac za kupovinu. Baš kao što je prošle godine prodato 58 hektara imanja "Ratara", od kojih je 50 hektara u naselju Ajvalija, u kome je napravljeno luksuzno albansko naselje. To znači da će Albanci početi da se nastanjuju ovde u srcu Gračanice, čime će početi "albanizacija", a Srbi će vrlo brzo postati manjina - kaže nekadašnji direktor društvenog preduzeća  Momčilo Trajković.

Prema njegovim rečima, otuđenje pomenutog zemljišta je nelegalno jer sud spor akcionara oko tog zemljišta još nije završen.

Preduzeće "Ratar", čije je sedište bilo u Lapljem Selu, nedaleko od Gračanice, imalo je do 1999. godine u svom vlasništvu oko 1.100 hektara, ali je percijalno prodavano poslednjih godina.

Trajković smatra da bi jedini način da se spreči ovaj scenario bio "da srpski predstavnik u Savetu direktora kosovske Agencije za privatizaciju stavi veto na prodaju ove zemlje" ili da reaguju predstavnici međunarodne zajednice.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    8. jun 2013 | 01:51

    E moji Srbi, majku biste prodali da od toga ima koristi. Ne treba nama niko, sami smo sebi poput najvecih dusmana

  • péki

    8. jun 2013 | 02:33

    Taj srbin nece staviti veto vec ce uzeti pare Od albanaca

  • Kosovopoljac

    8. jun 2013 | 05:10

    Pa isti taj Momcilo ne sme da se dole vrati zato sto je tudju zemju a u svoje ime prodavao istim tim siptarima. Znaci svedok sam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA