Zvaničnici dve Koreje sastaju se na granici!

Zvaničnici Južne i Severne Koreje sastaće se sutra u selu Panmundžom na granici između te dve države, a ne u Kaesongu, kako je sugerisao Pjongjang

  • 0

Južna Koreja je saopštila da su zvaničnici Severne Koreje pristali na održavanje sastanka sutra u selu Panmundžom na granici između te dve države, a tako on neće biti održan u Kaesongu, kako je sugerisao Pjongjang.

U saopštenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje se navodi da su zvanični Seul i Pjongjang pristali da pošalju po tri delegata na razgovore u Panmundžom, tradicionalno mesto sastanka na granici dve države, u cilju pripreme za pregovore na višem nivou, prenela je agencija AFP.

Pjongjang je svoju odluku o pristanku na sastanak saopštio zvaničnom Seulu preko juče obnovljene vruće linije, koja je bila prekinuta u martu usled tenzija na podeljenom korejskom poluostrvu.

Te dve države su juče neočekivano postigle brzi dogovor o pokretanju dijaloga, pri čemu je Južna Koreja odgovorila na inicijativu Severa koji je predložio da u Seulu 12. juna bude održan sastanak na ministarskom nivou.

Na dnevnom redu sastanaka između Severne i Južne Koreje bi trebalo da budu ponovno otvaranje industrijskog kompleksa Kaesong, ponovno uspostavljanje poseta severnokorejskom odmaralištu na planini Kumgang, kao i obnovljeni susreti porodica razdvojenih granicom između dve Koreje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA