ALARMANTNO: Gubari kod Negotina uništili hrastovu šumu, krenuli na voćnjake i kukuruz!

Više od 20.000 hektara šuma u Negotinskoj krajini je pod nezapamćenom najezdom gubara, a ova štetočina prešla je na uništavanje i okolnih voćnjaka i kukuruza

  • 1

Više od 20.000 hektara šuma u Negotinskoj krajini je pod nezapamćenom najezdom gubara, a ova štetočina iz porodice leptira uništila je svu hrastovu šumu, pa je prešla na uništavanje voćnjaka i kukuruza.

Šteta će biti ogromna, a u Srbija šumama kažu da je ova katastrofa mogla biti samo delimično suzbijena uništavanjem gubara iz vazduha, za šta ove godine resorno ministarstvo nije imalo dovoljno novca.

Vlasnici šuma, voćnjaka i kao i ratari, potpuno su nemoćni i sa žaljenjem posmatraju kako im ovaj insekt iz dana u dan pravi sve veću štetu.

U Srbija šumama kažu da je ovogodišnja najezda gubara do sada najveća i da je jedina mera koja je mogla biti preduzeta tretiranje iz vazduha.

Do danas više od 20.000 ha privatnih i državnih šuma je opustošeno, a direktna šteta je već sada veća od pola miliona evra. Ono što još više zabrinjava je indirektna šteta, koja se ogleda u gubitku prirasta šuma, a čije će posledice biti nemerljive.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    8. jun 2013 | 18:26

    Ja sam iz Negotina ovde je strašno...a i zeleni skakavci ne samo gubari,sve pojedu sto dohvate! A niko ne preuzima da se ta gamad uništi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA