Rumunija zabranjuje gej brakove?

Rumunski zakonodavci trenutno raspravljaju o ustavnom amandmanu kojim se pravna definicija braka ograničava na "zajednicu između muškarca i žene" i to u trenutku kada homoseksualna zajednica organizuje gej paradu na ulicama Bukurešta

  • 6

Rumunska homoseksualna zajednica organizuje gej paradu na ulicama Bukurešta, i to u trenutku kada kontroverzni ustavni amandman kojim se zabranjuju istopolni brakovi preti da baci senku na taj događaj.

Očekuje se da će se stotine gej, lezbejskih, biseksualnih i tranvestitskih (LGBT) aktivista i simpatizera danas pridružiti šetnji u centru rumunske prestonice, godišnjem događaju koji je ranijih godina bio praćen manjim incidentima, prenosi AFP.

Rumunski zakonodavci, međutim, trenutno raspravljaju o ustavnom amandmanu kojim se pravna definicija braka ograničava na "zajednicu između muškarca i žene".

Premijer Viktor Ponta, orjentacije levog centra, rekao je da ne vidi potrebu da se menja sadašnja definicija braka kao "zajednica između supružnika".

Ponta je ukazao na primer susedne Mađarske, gde je sličan amandman desničarske vlade premijera Viktora Orbana izazvao oštre kritike Evropske komisije, mada je rekao da lično ne podržava brakove među pripadnicima istog pola.

- Ovaj amandman predstavlja pokušaj da se zabrani porodični život LGBT parovima, ali to može da se odnosi i na porodice sa jednim roditeljem ili na proširene porodice - rekao je gej aktivista i predsednik grupe "Aksept" Florin Buhučanu.

I organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel" izrazila je zabrinutost povodom ovog poteza rumunskih zakonodavaca, ističuci da svaka osoba ima pravo da osnuje porodicu, "bez diskriminacije u pogledu seksualne orijentacije ili polnog identiteta".

Seksualne manjine, pripadnici romske zajednice i ljudi zaraženi HIV-om su glavne žrtve diskriminacije u Rumuniji, kako pokazuju ankete.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    8. jun 2013 | 18:50

    Treba slediti primer ovakvih drzava a ne da radimo kako nam diktira prokleta EU....

  • русија

    8. jun 2013 | 14:39

    говњива мотка па нек се жене буљаши

  • Lud Zbujen

    8. jun 2013 | 16:21

    Bravo podrska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA