Počeli razgovori dve Koreje posle više godina

Jednočasovni jutarnji sastanak, u selu na granici dve zemlje, bio je priprema za razgovore na ministarskom nivou u sredu

  • 1

Severna i Južna Koreja danas su počele prve zvanične razgovore posle više godina, u jednom selu na granici dve zemlje, koji bi trebalo da smanje napetost u odnosima dva suseda zbog nedavnih nuklearnih proba na komunističkom Severu.

Sastanak u Pamundžonu, gde je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950-53), upriličen je nekoliko sati nakon što su se američki predsednik Barak Obama i kineski lider Sji Ðinping dogovorili o neophodnosti da Severna Koreja obustavi nuklearni program.

Jednočasovni jutarnji sastanak je bio priprema za razgovore na ministarskom nivou u sredu.

Portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje izjavio je da su dve strane razgovarale o tehničkim pitanjima u okviru priprema za ministarski sastanak, uključujući mesto njegovog održavanja i veličinu delegacija, prenosi Rojters.

- Na jutarnjem sastanku smo se dogovorili da nastavimo razgovore. A što se tiče atmosfere satanka, budući da su Južna i Severna Koreja sele za sto posle toliko vremena, razgovori su tekli glatko bez ikakvih nesuglasica - rekao je portparol Kim Hjung-suk.

Ovi razgovori su rezultat promene ponašanja Severne Koreje koja je pre toga mesecima primenjivala ratobornu retoriku nakon što su UN uvele toj zemlji strože sankcije zbog toga što je u februaru izvršila treću nuklearnu probu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Edie

    9. jun 2013 | 14:22

    Nek him bide hajirli....SAMO DA RATA NE BUDE....rat je ustvari bolest uma u kojem ideje umiru i nema pobednika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA