Vatikan: Papa se ne povlači

Sveta stolica demantovala da će Benedikt XVI podneti ostavku 16. aprila, na svoj 85. rođendan

  • 0

Papa Benedikt šesnaesti neće podneti ostavku da dan svog 85. rođendana 16. aprila ove godine, kako se ovih dana spekulisalo u italijanskoj javnosti.

Zvanični predstavnik za štampu Svete stolice saopštio je da "sada ova tema nije aktuelna" ,i dodao da "ništa drugo ne bi rekao", prenela je Verska informativna agencija.

U Vatikanu, međutim, ne negiraju mogućnost papine ostavke, pozivajući se na intervju poglavara Rimokatoličke crkve od pre dve godine, kada je on izjavio da "kada papa dođe do jasnog saznanja da psihički, fizički i duhovno nije u stanju da obavlja svoju dužnost, ima pravo da se pod određenim uslovima povuče".

To, kako je tada objasno, ne znači da bi se papa povukao, bežeći od teškoća i opasnosti već da ostavka treba da bude u mirnom trenutku, ili kada jednostavno nije u stanju da više deluje.

Inače, na današnji dan navršava se 30 godina od kada je kardinal Jozef Racinger, odnosno Benedikt Šesnaesti, došao u Rim. Do tada je bio nadbiskup Minhena - Frajsinga. Pošto je imenovan za predsedavajućeg papske Kongregacije za nauku vere, tu dužnost je preuzeo 1. maja 1982. godine. Pre sedam godina izabran je za papu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA