Novčanicu od 500 evra najviše vole kriminalci

Britanska Agencije za teško organizovane zločine procenjuje da 90 odsto novčanica od 500 evra u Velikoj Britaniji koriste osobe sa one strane zakona

  • 14

Najvredniju novčanicu evra mnogi su videli samo na televiziji - a i tamo najčešće u rukama zločinaca. Zato se čuju i pozivi da se jednostavno ukine novčanica od 500 evra jer je to omiljena novčanica "prljavog" novca.

Kad se odlazi na odmor ili se mora platiti neki veći iznos, jedva da još iko vadi svežanj gotovine iz džepa. Danas se sve plaća "plastikom", karticama ili se jednostavno prebaci traženi iznos putem računara. Zašto onda uopšte imati velike apoene?

Zapravo, s novčanicom od 500 evra možete imati samo problema, piše "Dojče Vele". Ne zato što je možda falsifikovana - te novčanice, uz novčanicu od pet evra su zapravo najređe falsifikovane novčanice zajedničke valute. Najvredniji apoen evra na benzinskim stanicama neće prihvatiti, a probleme možete imati i u prodavnicama.

Ipak, u jednom sektoru je novčanica od 500 evra itekako praktična: kod kriminalaca. To je mišljenje i britanske Agencije za teško organizovane zločine procenjuje da 90 odsto novčanica od 500 evra u Velikoj Britaniji koriste osobe sa one strane zakona. Zato i britanske banke praktično više ne koriste te novčanice, nego mušterijama izdaju apoene od 100 ili najviše 200 evra.

Zapravo je ovog aprila i potpredsednik Evropske centralne banke Vitor Konstancio uznemirio duhove izjavom kako bi ova novčanica "jednom mogla da se povuče iz upotrebe". Za sada se teško može očekivati takav korak. Na primer Nemačka je i pre evra imala novčanicu od 1.000 maraka, takođe omiljenu banknotu kriminalaca, koja je ipak opstala sve do poslednjeg dana ove valute.

(Telegraf.rs/ Izvor: "Dojče Vele")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • giga

    9. jun 2013 | 19:31

    a ko ih ne voli??? ja ih recimo prosto obozavam a nisam krimos! :)

  • Su021

    9. jun 2013 | 19:11

    Svi vole novcanicu od 500e

  • Nagasaki

    9. jun 2013 | 20:27

    Pa i ja jih koristim a nisam kriminalac. Bojte se vremena kad neče biti više gotovine, jer če država sve znati o vama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA