Hrvatska u panici zbog poplava!

U pojedinim područjima proglašene su vanredne mere odbrane od poplava, a zbog bezbednosti za posetioce je danas zatvoren i Park prirode Kopački rit, koji se nalazi na severoistoku Hrvatske, u blizini granica s Mađarskom i Srbijom

  • 0

Dok nivo reka u srednjoj Evropi polako opada, sada se za vrh vodenog talasa, koji se očekuje krajem sedmice, priprema Hrvatska.

U pojedinim područjima proglašene su vanredne mere odbrane od poplava, a zbog bezbednosti za posetioce je danas zatvoren i Park prirode Kopački rit, koji se nalazi na severoistoku Hrvatske, u blizini granica s Mađarskom i Srbijom.

Na Dunavu u Hrvatskoj su najugroženija mesta Batina, Aljmaš, Ilok i Vukovar.

Premijer Zoran Milanović obići će danas ugrožena područja da bi se upoznao s merama koje se preduzimaju u njihovoj zaštiti, saopštila je hrvatska vlada.

Zajedno s njim biće i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Prva je na udaru Batina, gde Dunavu ulazi u Hrvatsku, i tamo se očekuje najveći vodostaj. On je juče na Dunavu premašio 650 centimetara, pa su proglašene vanredne mere odbrane od poplava.

Lokalni mediji izveštavaju da je već jutros vodostaj bio 699 centimetara, a predviđa se da će u petak, kada se očekuje vrh vodenog talasa, dostići 780 centimetara, dok bi nasipi trebalo da izdrže oko 800 centimetara.

U odbranu od poplava uključila se i vojska, a plovidba Dunavom je zabranjena.

U Vukovaru je duž cele obale podignuto obalsko utvrđenje, a gradonačelnik Željko Sabo pozvao je građane da se uključe u akciju odbrane od poplava.

Mediji navode da je na odbrani od poplava angažovano oko 1.000 građana i da se priprema između 300.000 i 350.000 džakova s peskom, od kojih bi pola bilo upotrebljeno za odbranu Vukovara i Iloka. Ta dva grada u idućih 15 dana od poplava će braniti i oko 200 vojnika.

(Telegraf.rs / Beta / Foto- ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA