Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce bebe je nepotrebno!

- Predlažem mladim parovima koji žele da ostave matične ćelije iz pupčane vrpce da se prethodno informišu i ne bacaju pare - kaže ovaj svetski priznat stručnjak, i dodaje da je upotreba ovako čuvanih matičnih ćelija nejasna

  • 15

Jedan od najboljih srpskih hematologa, onkologa i transplantatora matičnih ćelija profesorka dr Nadežda Basara upozorava mlade parove da ne troše novac uzalud na čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce!

Dilemu mnogih roditelja ovaj stručnjak i svetski priznata doktorka razrešava podatkom da od matičnih ćelija iz sopstvene pupčane vrpce do sada nijedan bolesnik u Evropi nije transplantiran!

- Matične ćelije iz pupčane vrpce se čuvaju na temperaturi od ispod -140°C, u gasnoj fazi tečnog azota i mogu se čuvati više od pet godina. Međutim, indikacija za čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce praktično ne postoji. Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce postala je moda u Crnoj Gori i Srbiji, što mi uopšte nije jasno, jer je njihova kasnija upotreba nejasna - kaže dr Basara, pa dodaje:

- Predlažem mladim parovima koji žele da ostave matične ćelije iz pupčane vrpce da se prethodno informišu i ne bacaju pare. Izuzetak bi mogli da budu samo slučajevi gde u porodici postoji više slučajeva leukemija i limfoma, ali čak i to nije indikacija.

Prema objašnjenju ove doktorke, matične ćelije su najmoćnije ćelije u ljudskim organizmu i razlikuju se od svih ostalih ćelija po tome što se samoobnavljaju.

- Prilikom deobe, jedna ćelija se vraća u deo koštane srži, gde se nalaze matične ćelije, a druga nastavlja da proliferiše, tj. da se umnožava i direfencira, tačnije da stvara zrelije ćelije od kojih na kraju postaju naša bela krvna zrnca (leukociti), crvena krvna zrnca (eritrociti) i krvne pločice (trombociti) - kaže dr Basara.

Međutim, kada je reč o čuvanju matičnih ćelija iz pupčane vrpce, ona ističe da u svetu postoji dvadeset miliona registrovanih potencijalnih davalaca, tako da je primena matičnih ćelija iz pupčane vrpce izgubila na značaju.

- Primene u svrhe regenerativne medicine su nepotrebne, jer u slučaju da, na primer, matične ćelije treba da se primene za regeneraciju hrskavice kolena, mogu lako da se uzmu iz koštane srži, a ne iz nekog tanka gde stoje već 20 godina - smatra dr Basara.

(Telegraf.rs / Izvor: dan.co.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dking

    11. jun 2013 | 01:29

    Inače, doktori koji uzimaju ćelije za taj postupak dobijaju po 500 € od firme koja to radi kod nas. Postupak nije preterano složen, a ubeđivanje da vam je to neophodno je više nego nasrtljivo.

  • nena

    10. jun 2013 | 20:26

    isto je govorio i geneticar dr Miodrag Stojkovic, ali malo ljudi to hoce da kaze javno jer se tu vrti veliki novac

  • novosadjanin

    10. jun 2013 | 21:00

    Mi Srbi smo naj pametniji narod. Laici lupaju gluposti i pametniji su od ove DOKTORICE!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA