Suđenje trojici lekara zbog smrti Jelice Panić u septembru

Posle rutinske operacije materice, devojka iz Paraćina je preminula 2010. godine, a prvo ročište na suđenju osumnjičenima za nesavesno lečenje je zakazano za 25. septembar

  • 2
Jelica Panić Foto: Telegraf

Prvo ročište u slučaju Jelice Panić koja je posle rutinske operacije materice preminula 2010. godine, zakazano je za 25. septembar.

Na optuženičkoj klupi u Prvom osnovnom sudu u Beogradu naći će se tri lekara protiv kojih je Prvo osnovno tužilaštvo podiglo optužnice - Dragan Stanojević (47) lekar bolnice "Beoklinika", Miodrag Stanić (47), doktor iste bolnice, kao i lekar Bratislav Stamenković (65) zbog sumnje da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi.

Optužnica ih tereti da su prilikom pružanja lekarske pomoći "očigledno nesavesno postupali i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja sada pokojne Jelice Panić iz Paraćina, usled čega je nastupila smrt".

Jelica Panić iz Paraćina danas bi imala 28 godina.

- Radilo se o laserskom uklanjanju ranice na grliću materice na šta nas je uputila doktorka iz Paraćina. Nadamo se najstrožijim kaznama iako nju ništa ne može da vrati iako je naša tuga neutešna - kaže Jeličina majka Snežana Panić.

U optužnici se navodi da je Stanojević kao lekar internista bolnice "Beoklinika" u Beogradu 6. juna 2010. godine obavio nestručan internistički pregled pred Jeličinu operaciju, bez uvida u kompletno predoperativno stanje pacijentkinje.

On nije naložio ni da se uradi kompletna krvna slika, biohemijska analiza krvi, a potpisao je saglasnost da nema kontraindikacija za operaciju u opštoj anesteziji sa naznakom "nizak operativni rizik".

Nakon toga Stamenković je, kao lekar specijalista anestezije, dao saglasnost za anesteziju, složio se sa nalazom interniste, iako on nije bio potpun, i nije na adekvatan način pratio tok anestezije.

Okrivljeni Stanić je započeo hirurški zahvat iako nije sprovedena odgovarajuća procedura anestezije, pa se nakon operacije prilikom buđenja pacijentkinje naglo smanjila frekvencija disanja usled čega je započeta reanimacija.

- Usledilo je nepovratno oštećenje mozga i stanja duboke kome, zbog čega je nakon devet dana, 18. juna na VMA, Jelica umrla - kaže Snežana.

Prema rečima Jeličine majke, postoje dva Jeličina EKG nalaza, rađena u razmaku od samo dva minuta, na kome je neko rukom ispisao Jeličino ime i krvni pritisak.

Posle ulaska u komu, Jelica je hitno prebačena na VMA gde je posle osam dana duboke kome preminula.

(P. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koleginica

    10. jun 2013 | 17:14

    Konacno pravda

  • Paraćin

    12. jun 2013 | 11:38

    Ja sam iz Paraćina i poznavala sam jelicu. Bila je zaista divna. A ovaj koji je lupio minus na komentar o konačnoj pravdi, nek se stidi. Ako se njemu desi da mu umre dete, neka ne traži pravdu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA